Radnici Boksita organizuju protest upozorenja 16. aprila

„Ministar je kazao da Davidović nije ponudio za koliko bi kupio Rudnik, a da jeste razmotrili bi njegovu ponudu. Ovih dana ćemo kontaktirati Neksan da vidimo šta se može uraditi“, kazao je Đilas
51 pregleda 0 komentar(a)
Ilija Đilas, Foto: Svetlana Mandić
Ilija Đilas, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 07.04.2015. 12:01h

Sindikati nikšićkih Rudnika boksita zakazali su zbor radnika za 16. april a razmišljaju i o radikalizaciji, jer ne žele da nakon isteka ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji sa kompanijom Neksan završe na Biro rada.

„Razgovarali smo juče sa ministrom Kavarićem i njegovim zamjenicima i predočili smo im da nakon isteka ugovora sa Neksanom neće biti moguće da se sa nekim potpiše novi ugovor o saradnji jer će biti neophodna eksproprijacija zemljišta u Zagradu“, kazao je Ilija Đilas, predsjednik Sindikata radnika.

Sa ministrom ekonomije, od koga su saznali da ponuda vlasnika Neksana Miodraga Davidovića o kupovini imovine Boksita nije imala cijenu pa ona zato nije ni razmatrana, razgovarali su predstavnici oba sindikata.

„Ministar je kazao da Davidović nije ponudio za koliko bi kupio Rudnik, a da jeste razmotrili bi njegovu ponudu. Ovih dana ćemo kontaktirati Neksan da vidimo šta se može uraditi“, kazao je Đilas.

Davidovića je stečajni upravnik Mladen Marković obavijestio da njegova ponuda o kupovini Boksita neposrednom nagodbom ne može biti prihvaćena i pozvao ga da dostavi ponudu u skladu sa uslovima koji su propisani novim oglasom koji je raspisan 17. marta. Novim oglasom imovina Boksita se prodaje po početnoj cijeni od 8,55 miliona eura, što je za 950 hiljada eura niže nego na prethodnom tenderu.

Vlasnik Neksan, koji je je od 312 radnika angažovao njih 250, ranije je kazao da se neće prijaviti na oglas, a da 21.aprila prestaju sve njihove obaveze prema Boksitima.

„Sa ministrom smo razgovarali i o socijalnom programu koji može biti realizovan tek nakon prodaje firme i urađene sistematizacije, kako bi se znalo koliko je potrebno radnika da ostane. Onaj ko ode i uzme otpremninu neće više moći da se vrati u firmu, a za one koji stiču uslov za penzije ministarstvo je i dalje pri stavu da neće dobiti otpremnine. Mi to nećemo tek tako pustiti već ćemo tražiti da se i njima nešto dodijeli jer ima toliko firmi iz koje su ljudi odlazili u penziju i dobijali otpremnine“, kazao je Đilas.

U Boksitima je 19. novembra 2013. godine uveden stečaj na zahtjev Crnogorske komercijalne banke zbog duga od 1,59 miliona eura. Pošto niko nije dostavio plan reorganizacije kompanije u februaru prošle godine proglašen je bankrot.

Bonus video: