Radnici hotela Ortant se žalili ministrima na nepravdu

Iz Sindikata su kazali da 60 radnika Otranta već četiri godine ne prima platu niti im se uplaćuju doprinosi, a radne knjižice su u hotelu, ali nema ko da ih zatvori
70 pregleda 2 komentar(a)
Ulcinj (Novina)
Ulcinj (Novina)
Ažurirano: 07.04.2015. 10:57h

Čelnici Sindikata hotela Otrant zatražili su od Vlade da im pomognu u ostvarivanju zakonskih prava jer je, kako su ocijenili, prema njima učinjena velika nepravda.

Oni su ministrima održivog razvoja i turizma, rada i socijalnog staranja i za ljudska i manjinska prava, Branimiru Gvozdenoviću, Zorici Kovačević i Suadu Numanoviću uputili pismo, u kojem traže pomoć u ostvarivanju zakonskih prava.

"To su pravo na rad, odlazak u penziju za one koji ispunjavaju uslove i zatvaranja knjižica onim radnicima koji traže drugo radno mjesto”, navodi se u pismu, prenosi portal Ul-info.

Iz Sindikata su kazali da 60 radnika Otranta već četiri godine ne prima platu niti im se uplaćuju doprinosi, a radne knjižice su u hotelu, ali nema ko da ih zatvori.

“Smatramo da ste u obavezi da nam pomognete, jer je prema nama učinjena velika nepravda”, ocijenili su sindikalci.

O situaciji u Otrantu raspravljala je u septembru prošle godine skupštinska Komisija za praćenje i kontrolu postupka privatizacije koja je tražila od Ministarstva rada i socijalnog staranja i nadležne inspekcije da nađu rješenje za 60 radnika ulcinjskog hotela Otrant, koji su ostali bez posla i čije radne knjižice nijesu zaključene.

Otrant je poslovao u okviru Ulcinjske rivijere u koju je 2004. godine uveden stečaj zbog duga od 231 hiljadu eura prema Elektroprivredi (EPCG). Nakon toga je hotel za 2,5 miliona eura prodat ruskoj kompaniji Barkli SK, koja je naknadno preimenovana u Barkli Montenegro.

Vlasnik ulcinjskog hotela od novembra 2011. godine postala je švajcarska banka NLB Interfinanz jer joj Barkli Montenegro nije vratio kredit od 9,4 miliona eura.

Hotel je nakon toga izdat u zakup ulcinjskoj firmi Argos, koja je u aprilu 2013. godine postala njegov vlasnik.

Argos je hotel Otrant kupio od banke NLB Interfinanc za 10,6 miliona eura, na 20 rata. Kapara za kupovinu hotela bila je milion eura, a posljednja rata, koja na naplatu dospijeva u aprilu 2022. godine, iznosi 3,5 miliona eura.

Bonus video: