Nijedan obveznik nije prijavio porez na dobitke od igara na sreću

“PU će u narednom periodu kontrolisati poreske obveznike koji se bave navedenom djelatnošću u dijelu prijavljivanja i plaćanja poreza na dobitke od igara na sreću i u slučaju utvrđivanja nepravilnosti preduzimati mjere u skladu sa zakonskim ovlašćenjima”, rekli su iz PU
3 komentar(a)
igre na sreću, automat, Foto: Shutterstock.com
igre na sreću, automat, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 07.04.2015. 09:58h

Porez na dobitke od igara na sreću od 15 odsto nije do sada prijavio nijedan obveznik, iako je to predviđeno izmjenama Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, saopšteno je iz Poreske uprave (PU).

Iz PU su agenciji Mina-business kazali da do ponedjeljka nijedan od obveznika, koji se bave djelatnošću priređivanja igara na sreću, nije ispunio zakonsku obavezu, odnosno kroz IOPPD obrasce nije prijavio porez na dobitke od igara na sreću.

“PU će u narednom periodu kontrolisati poreske obveznike koji se bave navedenom djelatnošću u dijelu prijavljivanja i plaćanja poreza na dobitke od igara na sreću i u slučaju utvrđivanja nepravilnosti preduzimati mjere u skladu sa zakonskim ovlašćenjima”, rekli su iz PU.

Skupština je, krajem decembra prošle godine, usvojila izmjene i dopune Zakona o porezu na dohodak fizičkih lica, kojima je regulisano oporezivanje prihoda od dobitaka od igara na sreću.

„Priređivači igara na sreću dužni su da u ime igrača odbiju, prijave i plate porez na ostvarene prihode od dobitaka po stopi od 15 odsto u zbirnom iznosu za dobitke svih igrača”, objasnili su iz PU.

U cilju ispunjavanja tehničkih preduslova neophodnih za poštovanje tog zakonskog propisa, PU je, prema riječima njenih predstavnika, prilagodila i softversko rješenje u sistemu poreskog knjigovodstva.

“Na taj način je omogućena blagovremena i potpuna primjena istog”, kazali su iz PU.

Iz PU su napomenuli da nije planirano donošenje podzakonskih akata, imajući u vidu da je Zakonom detaljno regulisana oblast plaćanja poreza na dobitke od igara na sreću.

Bonus video: