Otkaz direktoru, fabrika proradila

Doprinosi za 32 zaposlena nijesu uplaćivani od januara 2012.
228 pregleda 5 komentar(a)
Fabrika vode Lipovo, Foto: Dragana Šćepanović
Fabrika vode Lipovo, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 06.04.2015. 15:54h

Vršilac dužnosti izvršnog direktora Fabrike za flaširanje vode Lipovo u Kolašinu Jozo Maljević je smijenjen, saznaju “Vijesti” iz izvora bliskih Atlas grupi, a tu funkciju će obavljati do imenovanja novog direktora.

Maljević se javio kratko na telefon novinaru “Vijesti”, ali je brzo spustio slušalicu ne odgovorivši na pitanje da li je tačno da više neće biti direktor. Potom nije odgovarao ni na poruku.

Fabrika vode Lipovo od prije sedam dana ponovo radi, a radnicima je prije dvije sedmice isplaćena jedna zaostala zarada. Sada im se duguje šest mjesečnih primanja, a proteklih nekoliko mjeseci periodično su imali mogućnost trgovine u pojedinim marketima u ograničenim iznosima.

Zaposlenima je u Kolašinu, kako navodi jedna od radnica, u oktobru bilo omogućeno da za po 200 eura trguju u jednom marketu. U julu prošle godine zaposleni su kratkotrajnom obustavom rada prinudili poslodavce da im isplate po jednu zaradu.

Tokom februara devet zaposlenih radnika iz distributivnog centra Fabrike u Podgorici, među kojima je bio direktor Maljević, imali su mogućnost da u Hard diskontu Laković trguju do iznosa do 200 eura. Prema zbirnom zaduženju u koje su “Vijesti” imale uvid u ovom marketu je devetoro zaposlenih trgovalo za ukupno 1.534 eura.

Kako tvrdi nekoliko zaposlenih, blokadom računa vlasnici fabrike su prinuđeni da uplate poreze i doprinose, jer to nijesu činili od 2012. godine.

Iz Uprave za inspekcijske poslove ljetos su informisali novinare da je inspekcijski nadzor u fabrici Lipovo obavljan u kontinuitetu od 16. aprila 2013. godine, kako na inicijativu inspektora, tako i po zahtjevima zaposlenih.

Iz Uprave su tada kazali da poslodavac zaposlenima u toj fabrici duguje doprinose na zarade za 32 zaposlena od januara 2012. godine. To je konstatovano zapisnicima iz aprila i juna sljedeće godine, a kasnije je nadzor pokrenula Poreska uprava.

Inspekcija rada je krajem aprila prošle godine inicirala i pokretanje prekršajnog postupka protiv fabrike Lipovo i tadašnjeg direktora Gorana Rakočevića zbog neuplaćivanje doprinosa za penzijsko-invalidsko, zdravstveno i osiguranje za slučaj nezaposlenosti za lica sa kojima je zaključen ugovor o radu.

Područni organ za prekršaje iz Kolašina je pokrenuo postupak i kaznio okrivljene sa novčanom kaznom od 1.300 za pravno lice i 1.400 eura za odgovorno lice u tom društvu.

Bonus video: