Ziraat banka dobila dozvolu za rad

Turska Ziraat banka, koja ima 1,6 hiljada filijala u zemlji i 80 u inostranstvu, tražila je zahtjev za licencu za poslovanje u Crnoj Gori polovinom decembra
65 pregleda 4 komentar(a)
Savjet CBCG, Foto: Savo Prelević
Savjet CBCG, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 06.04.2015. 13:50h

Savjet Centralne banke (CBCG) donio je danas rješenje o izdavanju dozvole za rad Ziraat bank Montenegro.

Turska Ziraat banka, koja ima 1,6 hiljada filijala u zemlji i 80 u inostranstvu, tražila je zahtjev za licencu za poslovanje u Crnoj Gori polovinom decembra.

Savjet je usvojio Godišnji izvještaj o radu CBCG u prošloj godini, kao i izvještaje o stabilnosti finansijskog sistema i o stabilnosti cijena.

„U Godišnjem izvještaju o radu konstatovano je da su prošlu godinu obilježili niža stopa rasta crnogorske ekonomije od očekivane, očuvana stabilnost finansijskog i bankarskog sektora i nastavak primjene sveobuhvatnih mjera fiskalne konsolidacije“, navodi se u saopštenju CBCG.

Navedene tendencije su, kako su dodali, još jednom potvrdile snažan uticaj prelivanja globalnih i regionalnih makroekonomskih i finansijskih tokova na crnogorsku ekonomiju, istovremeno ukazujući na neophodnost sprovođenja kompleksnih mjera strukturnih reformi i promjenu modela rasta.

„Analiziran je makroekonomski ambijent u kome se sprovodila monetarna politika u prošloj godini i konstatovano da su na nižu stopu rasta crnogorske ekonomije uticali brojni razlozi, koji se, prije svega odnose na sporiju realizaciju najavljenih krupnih investicionih projekata u sektoru energetike i turizma, usporavanje ekonomija eurozone, loše vremenske prilike i razorne poplave u regionu, kao i na geopolitičke tenzije usljed ukrajinsko-ruske krize“, rekli su iz CBCG.

Kao posljedica kumulativnog djelovanja navedenih faktora, kako se navodi, ispoljeni su negativni trendovi u ključnim sektorima privrede, industriji i građevinarstvu i ostvarene niže stope rasta u trgovini i turizmu, u poređenju sa 2013.

U Izvještaju o stabilnosti finansijskog sistema konstatovano je da se postojeći nivo rizika može okarakterisati kao umjeren.

Zaključeno je da značajnu dozu zabrinutosti unosi i dalje relativno loš kvalitet kreditnog portfolija i pored osjetnog poboljšanja tokom 2013.

„Finansijski rezultat na nivou sistema je bio pozitivan. Ocijenjeno je da se bitan izazov makrostabilnosti i u prošloj godini odnosi na održavanje fiskalne stabilnosti, koja je ugrožena dinamikom i iznosom rasta javnog duga“, navodi se u saopštenju.

Iz CBCG su kazali da ohrabruju ostvareni rezultati u prošloj godini u dijelu implementacije mjera fiskalnog prilagođavanja i skoro potpuno zaustavljanje izdavanja novih garancija, kao i nastavak mjera u borbi protiv sive ekonomije.

„Na dalje jačanje okvira za finansijsku stabilnost u ovoj godini uticaće i donošenje Zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama“, kazali su iz CBCG.

U Izvještaju o stabilnosti cijena za prošlu godinu konstatovano je da su, nakon kontinuiranog dezinflacionog trenda u 2013, godišnje stope inflacije u svim mjesecima, osim u novembru, imale negativan predznak.

Anketa CBCG je pokazala da većina banaka smatra da će se godišnja stopa inflacije kretati između jedan odsto i 1,5 odsto u ovoj godini, dok većina anketiranih preduzeća očekuje inflaciju u zoni od nula odsto do 0,5 odsto.

„Modelska procjena inflacije ukazuje da će se na kraju ove godine inflacija kretati u rasponu od nula odsto do dva odsto, a prema ekspertskoj procjeni CBCG inflacija će se kretati u rasponu od minus 0,5 odsto do dva odsto“, kazali su iz CBCG.

Ocijenjeno je da su aktivnosti CBCG u prošloj godini bile usmjerene na očuvanje stabilnosti finansijskog sistema, kroz podsticanje i održavanje zdravog bankarskog sistema i sigurnog i efikasnog platnog prometa.

„Ključne aktivnosti CBCG odnosile su se na preventivno supervizorsko djelovanje, stabilizaciju i jačanje bankarskog sektora i podsticanje zdrave konkurencije“, zaključuje se u saopštenju

Bonus video: