Orban posreduje da se dozvoli spajanje CKB i Sosijete banke

Premijer Mađarske razgovarao sa Đukanovićem i Markovićem o namjeri OTP grupe da preuzme Sosijete Ženeral banku. CBCG protiv spajanja ove dvije banke
401 pregleda 6 komentar(a)
Viktor Orban, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Viktor Orban, Duško Marković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.10.2018. 18:31h

Spajanje Crnogorske komercijalne banke (CKB) i Sosijete Ženeral Montenegro banke jedan je od ključnih razloga nedavne posjete premijera Mađarske Viktora Orbana Crnoj Gori, saznaju “Vijesti” iz izvora bliskih Ambasadi Mađarske u Crnoj Gori i CKB banci.

Vlasnik CKB banke je mađarska OTP grupa koja, kako je ranije zvanično najavila, ispituje mogućnositi za akviziciju (preuzimanje banaka) u regionu, naročito u zemljama u kojima je bankarska grupa prisutna. Sosijete Ženeral Montenegro banke dio je francuske Sosijete grupe.

“Vijesti” pouzdano saznaju da je Orban o spajanju dviju banaka razgovarao sa predsjednikom države Milom Đukanovićem i premijerom Duškom Markovićem.

Guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić nije sada spreman da dozvoli spajanje ove dvije banke o čemu su “Vijesti” pisale. Ključni razlog za to je što bi CKB u tom slučaju stekla oko 60 odsto udjela u ukupnom platnom prometu što bi bila velika dominacija u odnosu na ostale banke.

Pregovori mađarske i francuske grupacije su u toku, a zvanični zahtjev za spajanje ove dvije crnogorske banke još nije stigao u CBCG.

“CBCG nije dobila zahtjev za spajanje CKB banke i Societe Ženeral Montenegro banke”, rečeno je “Vijestima” zvanično u vrhovnoj monetarnoj instituciji.

“Vijesti” su pitale CBCG da, na osnovu podataka kojima sada raspolaže, objasni kakvi bi bili efekti po bankarski sistem u slučaju da dođe spajanja ovih banaka i da li bi usljed toga nova objedinjena banka imala monopolski položaj na crnogorskom bankarskom tržištu. Na to nije konkretno odgovoreno, a najavljena je procjena ukoliko se pokrene postupak pripajanja.

“U vezi sa efektima na bankarski sistem u slučaju da dođe do spajanja ove dvije banke, treba imati u vidu da se potpuna ocjena o poželjnosti koncentracije vrši u formalnom postupku koji je utvrđen zakonom, u kojem je moguće pribaviti sve relevantne i aktuelne informacije i podatke koji su od značaja za ocjenu CBCG po ovom pitanju. Parametri poslovanja i indikatori koji se cijene prilikom razmatranja zahtjeva za odobrenje ostvarivanja koncentracije na tržištu podložni su promjenama tokom vremena, u pozitivnom ili negativnom smjeru, tako da će se, u slučaju eventualnog pokretanja postupka pripajanja, procjena bazirati na najaktuelnijim podacima”, kazali su u CBCG.

Na pitanje da li će CBCG dozvoliti eventualno spajanje ako analize pokažu da bi ta nova banka imala dominaciju u odnosu na ostale banke odgovoreno je da CBCG ukazuje na činjenicu da, u skladu sa relevantnim pozitivnim propisima, odobrenje CBCG za ostvarivanje koncentracije na finansijskom tržištu predstavlja preduslov za podnošenje zahtjeva za odobrenje restrukturiranja banaka spajanjem.

OTP grupa je od Sosijete grupe preuzela Splitsku banku u Hrvatskoj. Bugarski mediji objavili su u maju ove godine da su OTP grupa i američki fond Apollo Global Management LLC, zainteresovani za kupovnu banaka u pet zemalja Crnoj Gori, Srbiji, Makedoniji, Albaniji, Bugarskoj i Moldaviji. Uprava mađarske OTP banke je u oktobru prošle godine saopštila da namjerava da za milijardu dolara do 2019. kupi pet banaka.

“Preuzimanje Splitske banke od francuske Sosijete ženeral, te srpske i rumunske podružnice grčke Nacionalne banke tek je prva faza u širenju OTP banke”, kazao je prvi čovjek grupacije Šandor Čanji za Bloomberg krajem prošle godine.

Zvanično o ulaganju mađarskog kapitala

U zvaničnim saopštenjima nakon susreta Orbana sa Đukanovićem i Markovićem nije pominjana priča o spajanju ove dvije banke, kao ni interesovanja Mađarske za energetske projekte u Crnoj Gori što je, prema nezvaničnim informacijama, isto bila jedna od tema razgovora.

Iz Vladine službe sa odnose sa javnošću je nakon sastanka dvaju premijera saopšteno da Crna Gora pozdravlja interes Mađarske da promoviše jačanje mađarskih investicija u Crnu Goru i ukupnom jačanju ekonomske saradnje.

„Mađarski investitori su dobrodošli. Crna Gora je svakog dana sve privlačnija za kompanije iz čitavog svijeta i posebno se radujemo kada naši partneri i prijatelji, kao što je Mađarska, to prepoznaju i znaju da koriste u obostranom interesu”, rekao je Marković.

Izrazivši zadovoljstvo zbog težnji mađarskih investitora da svoj kapital ulažu u zemlje susjedne regije, Orban je naglasio da prostor za ulaganje postoji i u Crnoj Gori.

„Predstoje nam velike mogućnosti. Biće nam drago da učestvujemo u modernizaciji crnogorske privrede“, rekao je Orban.

Iz kabineta predsjednika Đukanovića je, nakon sastanka sa Orbanom, saopšteno da su se Đukanović i Orban saglasili da su bilateralni odnosi na odličnom nivou i predložili da se već u narednim danima krene sa tješnjom saradnjom u oblasti inovacija u svrhu privrednog i ukupnog razvoja dviju zemalja

Bonus video: