Đukanović proziva neradnike, ali ih ne kažnjava

Đukanović prije nepuna četiri mjeseca izjavio da veliki broj zaposlenih u javnom sektoru dolazi na posao samo da bi smetao. Takvi, međutim, nijesu otpušteni
4 komentar(a)
Milo Đukanović, Vlada, sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Milo Đukanović, Vlada, sjednica Vlade, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 04.04.2015. 17:44h

Ko je odgovoran za administrativnu neefikasnost i ko će tim povodom da snosi posljedice, pitanja su na koja "Vijesti" nijesu dobile odgovor u Vladi.

Đukanović je u četvrtak na sjednici Vlade ocijenio da je administrativna neefikasnost, pored eksternih uticaja evropske krize i recesije, ključni uzrok sporijeg privrednog rasta i kašnjenja u realizaciji prioritetnih projekata.

"Vijesti" su juče kontaktirale i predstavnike ministarstava ekonomije i turizma koji su uključeni u realizaciju prioritetnih projekata, ali iz tih resora nije odgovoreno da li se osjećaju prozvanim u izjavi premijera.

"Ne vidim nikavu potrebu za bilo kakvim pojašnjenjima ocjene predsjednika Vlade Mila Đukanovića koja je izrečena jasno i precizno, tim prije što je riječ o ličnosti koja je potpuno otvorena za medije. Možete ga prvom prilikom zamoliti da šire elaborira ocjenu iznijetu na 106. sjednici Vlade", odgovorio je šef Vladinog Biroa za odnose sa javnošću Srđan Kusovac na pitanja “Vijesti” ko je odgovoran za administrativnu neefikasnost i ko će tim povodom da snosi posljedice.

Izjava premijera Đukanovića uslijedila je nakon nepuna četiri mjeseca, kada je poručio da "veliki broj ljudi zaposlenih u javnom sektoru dolazi na posao samo da bi smetao, a takvi bi trebalo da ostanu kod kuće da tamo smetaju".

"Ima još puno neracionalnosti u radu javne uprave, pravosuđa, zakonodavne vlasti i sistemu lokalnih samouprava. Oni koji smetaju treba da ostanu u svojim kućama, a ne da smetaju u kancelarijama u kojima radimo kako bismo nagradili one koji zaista rade“, rekao je tada premijer, ali javno nije obavijestio građane ko je otpušten zbog nerada. Nije bilo otpuštanja “velikog broja” tih što smetaju.

Nebojša Medojević (DF) ocijenio je da premijer, umjesto da prizna da je kao kapetan broda odavno promašio kurs i da je nasukao državni brod na hridi neoliberalne ekonomije, on kritikuje posadu broda koju je sam izabrao i koja je samo slijedila njegova naređenja.

U Programu ekonomskih reformi (PER) za period od ove do 2017. godine navedeno je da je crnogorskoj ekonomiji potrebno 412 miliona eura od investicionih projekata da bi ostvarila ekonomski rast u ovoj godini od 3,5 odsto. Ako ne bude taj obim investicija, zabilježiće se niži rast od 2,1 odsto.

Vlada je i prošle godine projektovala rast od 3,5 odsto na osnovu očekivanih investicija, ali ga je tokom godine smanjila na dva odsto.

Javni dug koji je „omča oko vrata“ ekonomiji i ukupnim javnim finansijama države dostigao je sa ovogodišnjim zaduženjem 65 odsto BDP-a, što Vladu obavezuje da hitno uradi sanacioni plan. Ipak, on se može očekivati tek naredne godine jer se izvršna vlast i dalje drži podatka sa kraja prošle godine da je javni dug 59,6 odsto BDP-a (2,02 milijarde).

Državnoj upravi trebaju najbolji, bez obzira u kojoj su partiji

Srđan Perić (Pozitivna) je ocijenio da je premijer MIlo Đukanović najodgovorniji za ukupno funkcionisanje državne administracije, a nakon njega funkcioneri DPS-SDP koalicije koji rukovode administracijom na svim nivoima.

"Ako želi da se bori protiv njene neefikasnosti onda bi umjesto lamentiranja (žaljenja) nad tim problemom trebalo da odustane od principa koji je promovisao zajedno sa koalicionim partnerom. On se ogleda u partijskoj podobnosti kao neprikosnovenom kriterijumu prilikom zapošljavanja u administraciji”, naglasio je Perić u izjavi “Vijestima”.

Poslanik Pozitivne je poručio da Đukanović treba da otvori državnu upravu za najsposobnije bez obzira na partijsku pripadnost i da taj veliki problem počne da rješava. On smatra da u administraciji ima kvalitetnih kadrova, ali da oni ne mogu doći do izražaja jer se više vrednuje partijski rad.

Perić je ukazao da tek kada bi se taj odnos promijenio da bi se poboljšala administrativna efikasnost.

Bonus video: