Ovako izgleda autoput na crnogorski način [VIDEO]

Marović je saopštila da je cilj spota da se građanima Crne Gore, posebno omladini, predoči na koji način je crnogorska Vlada sklopila ugovor o kreditu sa državnom kineskom Exim bankom, kao i kako će se kredit otplaćivati
0 komentar(a)
Autoput na crnogorski način, Foto: Screenshot (YouTube)
Autoput na crnogorski način, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 02.04.2015. 17:10h

Mreža mladih Pokreta za promjene (PzP) je u okviru kampanje Referendum za autoput prezentovala video spot na društvenim mrežama pod nazivom Autoput na crnogorski način.

Portparol Mreže mladih PzP, Marija Marović saopštila je da je cilj spota da se građanima Crne Gore, posebno omladini, predoči na koji način je crnogorska Vlada sklopila ugovor o kreditu sa državnom kineskom Exim bankom, kao i kako će se kredit otplaćivati.

“Zbog mnogobrojnih štetnih posljedica po interes države i građana i dalje cijenimo da ovu odluku o ugovoru treba da donesu građani Crne Gore neposredno na referendumu”, navela je Marović u saopštenju.

Prema njenim riječima, zato je Mreža mladih PzP-a, u okviru te kampanje od decembra prošle godine počela da prikuplja potpise za podršku peticiji i upoznaje građane sa negativnim posljedicama tog ugovora.

Marović je kazala da oni smatraju da je Crnoj Gori potreban autoput, kao i mnogi drugi infrastrukturni projekti.

“Na žalost, imajući u vidu višedecenijsko iskustvo sa ovim režimom i činjenicu da nas ovoliko godina vozaju po imaginarnim brzim cestama i njihovim ostalim infrastrukturnim projektima, iza kojih je do sada uvijek u pozadini isplivala korupcija, po svemu sudeći, možemo zaključiti da i iza ovog projekta stoje velike koruptivne radnje”, ocijenila je Marović.

Mreža mladih PzP-a će, kako se zaključuje, u narednom periodu kroz slične aktivnosti i kampanje nastaviti da upozorava javnost na tužnu zbilju i poziva građane da im se priključe u otporu protiv ovog režima.

Prioritetna dionica autoputa Bar-Boljare vrijedna je 809,6 miliona eura, od čega je kredit Exim banke oko 687 miliona eura. Kredit je odobren na 20 godina, uz grejs period od šest godina i godišnju kamatnu stopu od dva odsto.

Od ukupne cijene, za projektovanje i izgradnju prioritetne dionice Smokovac-Uvač-Mateševo, 85 odsto biće obezbijeđeno iz kredita Exim banke, a preostalih 15 odsto obezbjeđuje država.

Prioritetna dionica duga je 41 kilometar. Cijena je 19,7 miliona eura po kilometru i definišu je objekti na trasi.

Ugovor o projektovanju i izgradnji prioritetne dionice autoputa potpisan je sa kineskim kompanijama China Road and Bridge Corporation (CRBC) i China Communications Construction Company (CCCC).

Bonus video: