Odbačena tužba protiv odluke Glavnog odbora SSCG

U rješenju se navodi da su tužioci podnijeli tužbu protiv odluke Glavnog odbora SSCG od 18.11 prošle godine i da je tužba nedozvoljena
0 komentar(a)
Upravni sud, Foto: Boris Pejović
Upravni sud, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.04.2015. 17:51h

Upravi sud donio je rješenje kojim se, kao neosnovana, odbacuje tužba Duška Zarubice, Branislava Plamenca, Sonje Knežević, Saše Miloševića i Milorada Terzića protiv odluke Glavnog odbora Saveza sindikata Crne Gore (SSCG).

U rješenju se navodi da su tužioci podnijeli tužbu protiv odluke Glavnog odbora SSCG od 18.11 prošle godine i da je tužba nedozvoljena.

"Članom 1 Zakona o Upravnom sporu predviđeno je da u upravnom sporu sud odlučuje o zakonitosti upravnog akta ili drugog pojedinačnog akta, kada je to zakonom određeno, a članom 2 stav 1 da su takvi akti, akti kojim državni organ, organ lokalne uprave kao i ustanova i drugo pravno lice u vršenju javnih ovlašćenja odlučuje u upravnim ili drugim pravnim stvarima, o pravima, obavezama ili pravnim inreresima fizičkog ili pravnog lica", kazali su iz Upravnog suda.

Dodaje se da je prema članu 1 Statuta SSCG, Savez interesna, samostalna, demokratska, nezavisna i dobrovoljna organizacija članica sindikata, organizovanih u granske sindikate djelatnosti.

"Obzirom na takvo statutarno određenje, SSCG nije organ koji vrši javna ovlašćenja , niti su takva ovlašćenja data nekim posebnim propisom , zbog čega njegovi akti ne uživaju pravnu zaštitu u upravnom sporu", kaže se u rješenju.

Bonus video: