Sindikat metalaca: Svim dozvoljenim sredstvima borićemo se za prava Sandre Obradović

Predstavnici Sindikata metalskih radnika naveli su da menadžment, bez opravdane potrebe i jednostrano odlučujući u ime radnika da su spremni za penzionisanje, svoj čin pravda nečuvenom diskriminatorskom izjavom da je potrebno podmladiti kadar
2 komentar(a)
Sandra Obradović, Foto: Luka Zeković
Sandra Obradović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.04.2015. 13:18h

Sindikat metalskih radnika, koji djeluje u okviru Unije slobodnih sindikata (USSCG), osudio je postupak menadžmenta Kombinata aluminijuma (KAP), koji je raskinuo radni odnos dijelu radnika fabrike, među kojima i predsjedniku sindikalne organizacije kompanije, Sandri Obradović.

Predstavnici Sindikata metalskih radnika najavili su da će se sa kolegama iz USSCG, svim dozvoljenim sredstvima, boriti za zaštitu prava Obradović, koja joj pripadaju po osnovu rada.

"Nije teško dokazati da je riječ o antisindikalnoj diskriminaciji, posebno kad se ima u vidu da je rješenje o otkazu ugovora o radu uručeno prije isteka ugovora i u trenutku kada se Obradović grčevito borila da radnicima KAP-a obezbijedi pravo na korišćenje godišnjeg odmora", navodi se u saopštenju.

Sindikat metalskih radnika je, kako tvrde njegovi predstavnici, spreman da pruži svu neophodu pomoć ostalim kolegama i koleginicama koji su pogođeni odlukom menadžmenta KAP-a.

Predstavnici Sindikata metalskih radnika naveli su da menadžment, bez opravdane potrebe i jednostrano odlučujući u ime radnika da su spremni za penzionisanje, svoj čin pravda nečuvenom diskriminatorskom izjavom da je potrebno podmladiti kadar.

Oni smatraju da je na taj način učinjenja gruba diskriminacija po osnovu starosti koja je Ustavom, zakonom i međunarodnim propisima zabranjena i kažnjiva.

Iz Sindikata su saopštili da je menadžment KAP-a, suprotno važećim zakonima i međunarodnim konvencijama, otkazao ugovor o radu Obradović zbog njenog sindikalnog aktivizma, sprovodeći antisindikalnu diskriminaciju.

"Imajući u vidu činjenicu da je Obradović duže vrijeme stoički podnosila teret sindikalnog angažmana, nije teško zaključiti da je i ovaj potez menadžmenta kruna ranijih pokušaja da je kroz zastrašivanje, pritisak, smanjenje zarade i druge okolnosi, obeshrabre i stave u bezizlazan položaj", kazali su predstavnici Sindikata.

Oni su dodali da su pritisci i zastrašivanja, ovog puta, dobili epilog u vidu rješenja o prestanku radnog odnosa samohranoj majci i predsjednici Sindikata.

Bonus video: