Finansijska pomoć Ministarstva u cilju povećanja konkurentnosti

Maksimalan iznos odobrene finansijske pomoći po aplikaciji za realizaciju ovog programa iznosi do pet hiljada eura
0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock
novac, euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.04.2015. 12:19h

Ministarstvo ekonomije raspisalo je danas poziv za učešće u Programu povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja za period od prošle do 2016. godine.

Javni poziv otvoren do 11. maja ove godine.

"Cilj Programa je finansijska podrška preduzetnicima, malim i srednjim privrednim društvima, naročito iz manje razvijenih opština sjevernog regiona, da u što većoj mjeri povećaju konkurentnost, prvenstveno kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda za proizvode i podršku za dobijanje akreditacije za ocjenjivanje usaglašenosti", kazali su iz Ministarstva.

Maksimalan iznos odobrene finansijske pomoći po aplikaciji za realizaciju ovog programa iznosi do pet hiljada eura, ili do 70 odsto opravdanih troškova investicije za mala privredna društva, odnosno 60 odsto opravdanih troškova investicije za srednja preduzeća, bez poreza na dodatu vrijednost (PDV). Preostali iznos preduzeća su obavezna da finansiraju iz sopstvenih izvora.

Program sadrži dvije ključne komponente podrške.

Kako je objašnjeno, prva komponentna se odnosi na podršku malim i srednjim preduzećima, u smislu refundacije troškova akreditacije tijela za ocjenu usaglašenosti, odnosno na uvođenje standarda MEST EN ISO/IEC 17000.

"Druga komponenta ovog programa odnosi se na podršku malim i srednjim preduzećima u smislu refundacije troškova implementacije standarda serija MEST EN ISO 9000 11, standard MEST ISO 14001 i standardi serije MEST EN ISO 14000, serije MEST OHSAS 18000, HALAL, KOSHER, GMP, GDP i MEST EN ISTO 22000/HACCP”, kazali su iz Ministarstva.

Pravo učešća na javnom pozivu imaju preduzetnici, mala i srednja preduzeća, koja posluju najmanje jednu godinu i registrovana su na teritoriji Crne Gore, nijesu imala gubitke u poslovanju u posljednjoj finansijskoj godini i koja redovno plaćaju poreze i doprinose.

“Prednost u odabiru imaju aplikacije malih i srednjih privrednih društava iz sjevernog regiona i Prijestonice Cetinje, kao manje razvijene jedinice lokalne samouprave, kao i aplikacije preduzeća koja prvi put apliciraju za državnu pomoć”, zaključuje se u saopštanju.

Bonus video: