DNP: Sjever izbrisan s mape ekonomskog razvoja

„Nameće se imperativna potreba da vlast više ne podržava sjeverne opštine samo na papiru, nego da se i sjeveru, kao nepravedno zapostavljenom, konačno pruži šansa i preduzmu mjere za njegov privredni i ukupni oporavak“, saopštio je Perišić
2 komentar(a)
Rožaje, Foto: Aida Skorupan
Rožaje, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 01.04.2015. 11:23h

Demokratska narodna partija (DNP) pozvala je vladajuću koaliciju da napokon krene s investicijama u sjeverni region u cilju otvaranja novih radnih mjesta, koja su glavni preduslov za oživljavanje tog dijela Crne Gore, njegov prosperitet i garant opstanka stanovništva.

Funkcioner DNP-a, Svetislav Perišić, smatra da će se u suprotnom agonija sjevera nastaviti do smjene vlasti i dolaska na čelne pozicije u državi odgovornih ljudi, koji neće davati lažna obećanja na izborima i dijeliti građane po mjestu stanovanja.

„Ti ljudi će sprovoditi pravednu socio-ekonomsku politiku, koja će za cilj imati da ni jedan dio crnogorske teritorije ne bude zapostavljen, zaboravljen i prepušten golom opstanku, kako to inače aktuelna vlast, nehumano, i bez trunke građanske savjesti, već godinama čini sa sjeverom Crne Gore“, naveo je Perišić u saopštenju.

On je naveo da je opštepoznata činjenica da je Vlada, lošom ekonomskom politikom, zaobišla sjever Crne Gore i načinila dalekosežne štete po njegov dugoročni razvoj.

Perišić smatra da je krajnje vrijeme da se „maćehinski odnos“ Vlade, koja duži niz godina sprovodi diskriminaciju prema Pljevljima, Bijelom Polju, Beranama, Rožajama, Kolašinu i drugim opštinama sjevera, promijeni.

„Stiče se utisak da su te opštine, koje je Vlada zaboravila, izbrisane s mape ekonomskog razvoja. Zato se nameće imperativna potreba da vlast više ne podržava sjeverne opštine samo na papiru, nego da se i sjeveru, kao nepravedno zapostavljenom, konačno pruži šansa i preduzmu mjere za njegov privredni i ukupni oporavak“, saopštio je Perišić.

On je kazao da se aktuelni režim zalaže za ravnomjerni regionalni razvoj tek deklarativno, tako da u praksi nema pomaka, jer za sve veće investicije već godinama postoji granica na Bioču.

Perišić je podsjetio da su u kabinetu premijera Mila Đukanovića dva potpredsjednika sa sjevera Crne Gore, koji su se uklopili i dali puni doprinos Vladinoj politici ignorisanja tog dijela države.

„Ni jednim svojim potezom, ni jedan od njih dvojice nije doprinio da se po pitanju razvoja sjevera bilo šta učini. Njima je bitno da se drže svojih fotelja i Podgorice, da strogo vode računa da ne dosađuju premijeru oko zapostavljenog sjevera, od kojeg je i on sam digao ruke, osim kad mu trebaju glasovi za izbore“, naveo je Perišić.

On je dodao da je za DNP neprihvatljiv takav odnos države prema sjeveru, što rezultira poražavajućom statistikom o velikoj stopi nezaposlenosti i sve većoj migraciji stanovništva.

„Kompletna privreda sjevera je uništena. Radnička klasa više ne postoji, pa su bivši radnici sa mizernim otpremninama, i po desetak puta manjim od onih u Podgorici, prepušteni ulici i postali socijalni slučajevi“, kazao je Perišić.

On je saopštio da su se mnogi od tih radnika obradovali da će, kao žrtve tranzicije, shodno nedavno donesenom zakonu, moći da dobiju kakve-takve penzije, ali da je većina ostala kratkih rukava, jer se zakon odnosi samo na one koji su izgubili posao usljed stečaja.

„Tehno-ekonomski viškovi, za koje je proglašena ogromna većina radnika sa sjevera, ovim zakonskim rješenjem nijesu obuhvaćeni. Zato, na primjer, u Bijelom Polju, od nekoliko hiljada radnika bivših preduzeća, pravo na ovu penziju ima samo njih 32, što je poražavajući i šokantan podatak“, naveo je Perišić.

On smatra da sve to pokazuje da vlast stanovnike sjevera tretira kao građane drugog reda, ne želi da čuje njihove probleme i da im izađe u susret.

„Vlast svaku komunikaciju s građanima svodi na čuvena predizborna obećanja da će se živjeti bolje, vezana za razvoj poljoprivrede i turizma, od čega, po pravilu, i dalje nema ništa“, zaključio je Perišić.

Bonus video: