Zapad banka u rukama ukrajinskog milionera i rokera

Ukrajinski mediji navode da je Forbs 2013. godine Kostelmanova procijenio na 461 milion dolara i da je bio 24. na listi najbogatijih Ukrajinaca. Ima i svoju art-rok grupu “Remont Vadi” u kojoj pjeva, svira gitaru i piše stihove
1469 pregleda 31 komentar(a)
Vladimir Kostelman (Novina)
Vladimir Kostelman (Novina)
Ažurirano: 31.03.2015. 19:50h

Montenegroberza registrovala je novog emitenta Zapadnu banku, kojoj je Centralna banka krajem januara odobrila dozvolu za rad. Time su ispunjeni uslovi da ova banka sa ukrajinskim kapitalom uskoro počne da radi.

Prema podacima iz Centralnog registra glavni izvršni direktor ove nove banke je Mladen Rabrenović, donedavno jedan od direktora Societe Generale Montenegro banke i član borda u većinski državnim Plantažama. Izvršni direktori biće Savo Živković, koji je tu funkciju donedavno obavljao u Prvoj banci, i Oleksandr Kuperman bankar iz Letonije i Ukrajine.

Pojedinačno najveći vlasnik banke sa 76 odsto je ukrajinski biznismen Vladimir Kostelman vlasnik kompanije Fozzy Group. To je jedna od najvećih ukrajinskih trgovačkih kompanija, a bavi se i proizvodnjom hrane, turizmom i ugostiteljstvom. U okviru ove grupe posluje i ВОСТОКBank Vostok (Istočna banka). Ukrajinski mediji navode da je Forbs 2013. godine Kostelmanova procijenio na 461 milion dolara i da je bio 24. na listi najbogatijih Ukrajinaca. Ima i svoju art-rok grupu “Remont Vadi” u kojoj pjeva, svira gitaru i piše stihove.

Manjinske udjele akcija u Zapadnoj banci imaju Lija Morokovska 14,6 odsto a Vadim Morokovskij 8,4 odsto. Vadim je predsjednik uprave Banke Vostok a Lija potpredsjednik. Potpredsjednik u ovoj banci je i Kuperman. Osim Kostelmana, Kupermana i Vadima, u odboru direktora Zapadne banke je Aleksej Kiseljev kao i Dejan Marinović, bivši direktor Poreske uprave Crne Gore. U saopštenju Montenegroberze se navodi da ukupan kapital Zapadne banke iznosi 6,5 miliona eura. Broj akcija je 65 hiljada, a nominalna vrijednosti jedne akcije je 100 eura.

Savjet Centralne banke je krajem januara donio odluku o izdavanju dozvole za rad Zapadnoj banci. Zahtjev za odobravanje licence za tu banku podnijela je advokatska kancelarija Ane Đukanović (tada Kolarević), sestre premijera Mila Đukanovića.

Sada u Crnoj Gori posluje 12 banaka, a još dvije banke su za to zainteresovane. Turska Ziraat banka je predala zahtjev za licencu i očekuje je uskoro. Sprema se otvaranje još jedne banke (Gora) iza koje je navodno švajcarsko-britanski kapital. Za glavnog direktora banke Gora trebalo bi da bude imenovan Milan Perović, koji je bio glavni izvršni direktor Prve banke koju kontroliše brat premijera, biznismen Aco Đukanović.

Bonus video: