Turski i slovenački investitori zainteresovani za gradnju hidroelektrana na Morači

Iz Ministarstva ekonomije su kazali da se prilikom svih međudržavnih posjeta razmatraju mogućnosti ulaganja
3 komentar(a)
Hidroelektrana, Foto: Shutterstock
Hidroelektrana, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.03.2015. 15:21h

Turski i slovenački investitori zainteresovani su za zajednički nastup u realizaciji projekta izgradnje hidroelektrana na Morači, potvrdili su agenciji Mina-business iz Ministarstva ekonomije i dodali da u dosadašnjoj komunikaciji nije bilo govora o konkretnim firmama koje bi ih realizovale.

"Ministarstvo održava redovne kontakte sa ambasadama Turske i Slovenije u Crnoj Gori i upoznato je da postoji interesovanje njihovih investitora za zajednički nastup u realizaciji projekta izgradnje hidroelektrana na Morači", kazali su predstavnici tog Vladinog resora.

Oni su podsjetili da je turski ministar energetike i prirodnih resursa, Tener Jildiz, prilikom boravka u službenoj posjeti Crnoj Gori u decembru saopštio da postoji interesovanje turskih investitora za realizaciju projekata iz oblasti energetike.

Iz Ministarstva su dodali da se prilikom svih međudržavnih posjeta razmatraju mogućnosti ulaganja.

"Ovo je jedan od modela posredstvom kojeg bi tri zemlje, na bazi komparativnih prednosti, napravile saradnju koja bi dovela do realizacije projekata iz oblasti energetike", rekli su predstavnici Ministarstva.

RTV Slovenije objavila je da Turska i Slovenija planiraju saradnju na izgradnji hidroelektrana na Morači.

"Prilikom zvanične posjete Sloveniji, turski presjednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je sa slovenačkim presjednikom, Borutom Pahorom, o mogućnosti proširenja zajedničkog djelovanja, pri čemu se ispostavilo da jedan od takvih djelovanja zajednički nastup u izgradnji hidroelektrana na Morači", saopštili su iz Centra za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP).

Iz CZIP-a podsjećaju da je Prostornim planom države predviđeno da kanjon Platije bude proglašen spomenikom prirode do 2009. godine.

Bonus video: