Do jula će pokušati da se dogovore o termoelektrani

U kompaniji A2A smatraju da je gradnja TE sada neisplativ projekat, a Vlada na njemu insistira
0 komentar(a)
Termoelektrana otvanje ponuda za drugi blok, Foto: EPCG
Termoelektrana otvanje ponuda za drugi blok, Foto: EPCG
Ažurirano: 31.03.2015. 09:45h

Pregovarački timovi Vlade i italijanske kompanije A2A najvjerovatnije će danas odlučiti da prolongiraju rok na tri mjeseca da pokušaju da se dogovore o saradnji u Elektroprivredi.

Petogodišnji ugovor sa A2A o menadžmentu u EPCG ističe danas.

"Upravo pregovaramo da potpišemo ugovor kojim bi do jula precizirali obaveze upravljanja EPCG. U tom periodu očekujemo da se dogovorimo o ključnom uslovu za saradnju – gradnji druge terrmoelektrane u Pljevljima. Ukoliko to ne uspijemo u ovom roku EPCG će krenuti u realizaciju tog projekta", rečeno je "Vijestima" u pregovaračkim timovima Vlade i A2A.

Nije prihvaćena opcija da se dogovor prolongira sporazumom od šest do osam mjeseci.

U kompaniji A2A smatraju da je gradnja TE sada neisplativ projekat, a Vlada na njemu insistira.

Odbor direktora EPCG krajem aprila će se izjašnjavati o najboljem ponuđaču za TE. U igri za taj posao su češka Škoda i kineski CMEC.

Češka Škoda nudi da gradnja drugog bloka termoelektrane (TE) Pljevlja košta 338,5 miliona eura, a kineski CMEC da bude 326 miliona. Otpala je ponuda kineske kompanije PowerChina Hubei.

A2A, koji sada ima 41,7 odsto akcija, preuzeo je rukovođenje većinski državne EPCG u martu 2010, a manjinski udio kupili su za oko 430 miliona. Nisu ispunili obaveze iz ugovora, niti se akcionarima u Italiji mogu pohvaliti poslom u Crnoj Gori.

Bonus video: