Sava Montenegro ostvarila profit od 1,5 miliona eura

Izvršni direktor osiguravajućeg društva Sava Montenegro, Nebojša Šćekić, kazao je da je, i pored otežanih uslova poslovanja, kompanija premašila plan i rezultat poslovanja ostvaren u 2013. godini za oko 50 odsto
91 pregleda 0 komentar(a)
Sava Montenegro, Foto: Sava Montenegro
Sava Montenegro, Foto: Sava Montenegro
Ažurirano: 30.03.2015. 15:10h

Osiguravajuće društvo Sava Montenegro završilo je prošlu godinu sa neto profitom od 1,51 milion eura, navodi se u Izvještaju o poslovanju koji je usvojila Skupština akcionara.

Sava Montenegro, koje je u 100 odstotnom vlasništvu reosiguravajuće kuće Sava Re iz Ljubljane, prošle godine je fakturisalo 11,47 miliona eura premije, čime je zabilježen rast produkcije od 2,8 odsto u odnosu na 2013.

Izvršni direktor osiguravajućeg društva Sava Montenegro, Nebojša Šćekić, kazao je da je, i pored otežanih uslova poslovanja, kompanija premašila plan i rezultat poslovanja ostvaren u 2013. godini za oko 50 odsto.

„Bruto fakturisana premija od 11,47 miliona eura omogućila je rast učešća na tržištu neživotnih osiguranja od 1,15 odsto, tako da smo sa 19,16 odsto učešća zadržali stabilnu poziciju druge najveće osiguravajuće kuće u Crnoj Gori”, naveo je Šćekić.

Bruto fakturisana premija osiguranja vlasnika, odnosno korisnika motornih vozila od odgovornosti, od 7,36 miliona eura veća je 9,4 odsto od ostvarene u 2013. godini.

Iz osiguravajuće kuće su kazali da je bruto fakturisana premija osiguranja imovine od požara i nekih drugih opasnosti od 0,87 miliona eura porasla u odnosu na 2013. godinu 6,4 odsto.

„Uprkos činjenici da iznos bruto fakturisane premije osiguranja motornih vozila (AK) na domaćem tržištu osiguranja u posljednjih nekoliko godina ima trend pada, Sava Montenegro osiguranje je uspjelo da zadrži oko 30 odsto učešća na crnogorskom tržištu, sa ukupno fakturisanim iznosom premije od 1,41 milion eura“, navodi se u saopštenju osiguravajuće kuće.

U prošloj godini je plaćeno 3,45 hiljada šteta, u iznosu od 3,92 miliona eura.

Sava Montenegro je na kraju prošle godine imalo bruto tehničke rezerve od 14,9 miliona eura, koje je, u skladu sa regulativom, uložilo u depozite kod poslovnih banaka, državne obveznice i investicione nekretnine.

Grupa Sava Re je u prošloj godini ostvarila rekordan profit od 30,5 miliona eura, 27 odsto više od planiranog.

Grupa je ostvarila 468 miliona EUR bruto fakturisane premije, 21 odsto više nego u 2013. godini, uglavnom kao efekat potpune konsolidacije Zavarovalnice Maribor.

Bonus video: