U KAP dijele 12 otkaza, među otpuštenima i predsjednica Sindikata

“Obračunavaju se sa mnom po ko zna koji put. Glavni rukovodilac KAP-a tako nešto je i ranije pokušavao. Svim sredstvima ću se boriti za svoja prava i neće me se tek tako otarasiti”, kazala je Obradović
170 pregleda 21 komentar(a)
Sandra Obradović, Foto: Luka Zeković
Sandra Obradović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.03.2015. 18:43h

Menadžment Kombinata aluminijuma u stečaju najavio je danas 12 otkaza za radnike Transporta i Skladišta zbog reorganizacije te cjeline, a “na udaru” poslovodstva se našla i predsjednica Sindikata KAP-a Sandra Obradović.

Njoj je jutros oko 11 časova otkaz najavio upravnik Golub Ražnatović.

“Obračunavaju se sa mnom po ko zna koji put. Glavni rukovodilac KAP-a tako nešto je i ranije pokušavao. Svim sredstvima ću se boriti za svoja prava i neće me se tek tako otarasiti”, poručila je Obradović kojoj je iz menadžmenta rečeno da od 1. aprila neće biti radnik KAP-a.

Glavni rukovodilac u KAP-u Nebojša Dožić potvrdio je "Vijestima" da će biti napisano 12 otkaza radnicima Transporta i Skladišta jer će ta cjelina biti reorganizovana.

"Transport će biti ukinut. Neki imaju uslove za penziju, neki nemaju. Među onima koji će dobiti otkaz ima i onih čijim radom nijesmo zadovoljni“, objasnio je Dožić.

Obradović je do sada rukovodila magacinom HTZ opreme u Skladištu.

Na pitanje Vijesti zašto otpušaju predsjednicu Sindikata KAP-a Sandru Obradović, jedinu preostalu sindikalnu aktivistkinju koja predvodi radnike, Dožić je odgovorio:

"Bolje da otpustimo nju koja ima uslov za penziju, nego nekog drugog".

U KAP-u je trenutno stalno zaposleno oko 450 radnika, a njih oko 70 rade po osnovu ugovora na određeno.

KAP-om od 19. jula prošle godine rukovodi kompanija Uniprom u vlasništvu biznismena Veselina Pejovića, koja je platila nešto više od 14 miliona od ukupno 28 miliona eura koliko je ugovorena kupoprodaja imovine kompanije iz stečajne mase.

Radnici nezadovoljni, moguć je i bunt?

Radnici KAP-a jutros su sa nevjericom primili vijest da će ostati bez svoje jedine sindikalne predstavnice zbog čega se oko podneva spekulisalo o mogućem okupljanju i radničkom buntu zbog nezadovoljstva odluke menadžmenta o novim otkazima.

Obradović je jedina proteklih godinu dana ukazivala na kršenje zakona od strane poslodavca, kao i na činjenicu da se godišnji odmori u ovoj kompaniji nijesu koristili od uvođenja stečaja.

Perišić i Dožić da preispitaju odluku

Unija slobodnih sindikata (USSCG) pozvala je stečajnog upravnika Kombinata aluminijuma (KAP), Veselina Perišića i šefa menadžerskog tima, Nebojšu Dožića, da odustanu od namjere otkazivanja ugovora o radu Obradović, i preispitaju tu odluku.

Generalni sekretar USSCG, Srđa Keković, je u dopisu Perišiću i Dožiću, naveo da ta sindikalna organizacija neće dozvoliti takvo postupanje prema Obradović, koja je i član najužeg rukovodstva USSCG i Sindikata metalskih radnika Crne Gore.

"U protivnom, USSCG će stati u zaštitu njenih prava i o toj gruboj antisindikalnoj diskriminaciji obavijestiti i zatražiti pomoć od svih nadležnih institucija u zemlji i inostranstvu", rekao je Keković.

On je kazao da je USSCG dobila informaciju od Obradović da joj je danas u razgovoru sa nadređenima saopšteno da će joj u srijedu biti otkazan ugovor o radu.

"Da se radi o namjernom i spektakularnom otkazu potvrđuje i činjenica da je jedan od crnogorskih portala to znao i objavio prije nego što je to sama Obradović saznala”, naveo je Keković.

Prema njegovim riječima, to nije prvi put da se u KAP-u obavlja antisindikalna diskriminacija prema Obradović.

"Za to postoje brojni dokazi, o čemu su mediji u više navrata pisali. Sve je to bila direktna posljedica njenog profesionalnog obavljanja uloge predsjednika Sindikata KAP-a i predanog zastupanja članova tog sindikata", saopštio je Keković.

On je dodao da je Obradović savjesno i marljivo obavljala radne zadatke na poslovima na kojima je bila raspoređena.

"Svjedoci smo da je, i u procesu stečaja u KAP-a, Obradović trpjela direktne pritiske, prvo kroz prijetnju da neće biti među radno angažovanima, a zatim i kroz degradaciju sa pozicije poslovođe skladišta HTZ na poziciju skladištara HTZ, zbog čega joj je zarada bila značajno manja", naveo je Keković.

U USSCG najavu menadžmenta da će Obradović otkazati ugovor o radu smatraju novom i drastičnom antisindikalnom diskriminacijom, koja se prema njoj, kako tvrde, kontinuirano obavlja u toj kompaniji.

"To je ovoga puta direktna posljedica njenog pokušaja da se, ovih dana, izbori za pravo na godišnji odmor svih zaposlenih u KAP-u. Očita je namjera menadžmenta da se otkazom predsjedniku Sindikata KAP-a pošalje poruka svim članovima tog sindikata, kako bi se zastrašili i obeshrabrili u borbi za svoja prava", rekao je Keković.

Međunarodne konvencije i Zakon o radu Crne Gore propisuju, kako je kazao Keković, da predstavnik sindikata zbog obavljanja sindikalnih aktivnosti ne može biti pozvan na odgovornost niti na bilo koji način doveden u nepovoljniji položaj.

"Osim toga, članom 182 Krivičnog zakonika Crne Gore propisana je novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine za one koji svjesnim kršenjem zakona ili na drugi protivpravan način spriječe ili ometaju sindikalno organizovanje i djelovanje", zaključio je Keković.

Bonus video: