Tužba Upravnom zbog ovaca i koza

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki, za razliku od prve odluke, novim rješenjem od 23. marta je žalbu šabačke firme odbila kao neosnovanu
183 pregleda 1 komentar(a)
ovce, stado ovaca, Foto: Dragana Šćepanović
ovce, stado ovaca, Foto: Dragana Šćepanović
Ažurirano: 28.03.2015. 19:36h

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, postupajući po rješenju državne komisije, u ponovljenom postupku vezanom za tender i kupovinu oznaka za uši malih preživara (ovce i koze) za potrebe Veterinarske uprave, opet je neispravnom ocijenilo ponudu firme INOP Šabac.

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki, za razliku od prve odluke, novim rješenjem od 23. marta je žalbu šabačke firme odbila kao neosnovanu.

Zbog toga je INOP-ov advokat Ivan Despotović juče predao tužbu Upravnom sudu protiv novog rješenja državne komisije, potvrdio je on “Vijestima“.

Vrijednost nabavke je nešto manja od 27.000 eura. Za ovaj posao ostala je da se razmatra samo ponuda podgoričke firme Raster office.

Državna komisija je utvrdila da je žalba INOP-a neosnovana te da ova firma kao ponuđač u svojoj ponudi nije vratila poziv za javno nadmetanje, upustva ponuđačima, prilog i i knjigu II tenderske dokumentacije, iz preuzete štampane verije, a što je bila dužna da uradi, u skladu sa uputstvima.

Komisija je novim rješenjem utvrdila da je naručilac nabavke za potrebe Veterinarske uprave ovaj put pravilno utvrdio i obrazložio činjenično stanje i primijenio materijalno prvo, ocijenivši ponudu INOP-a neispravnom. Državna komisija je prvim rješenjem od 2. februara, zbog nepravilnosti i bitnih povreda odredbi Zakona o javnim nabavkama i pravila i Zakona o opštem upravnom postupku, poništila odluku

Ministarstva, na čijem čelu je Petar Ivanović, da u nabavci oznaka na ušima ovaca i koza ponudu žalioca odbije kao neispravnu. Naložila je Ministarstvu da otkloni nepravilnosti na koje je ukazano i donese zakonitu odluku, što sada cijeni učinjenim.

Ministarstvo: Državna komisija potvrdila da smo dobro postupili

Iz Ministarstva poljoprivrede su saopštili da rješenje državne komisije, kojim je odbačena žalba INOP-a, dokazuje da Ministarstvo nije uradilo ozbiljan zakonski prekršaj u postupku nabavke ušnih markica za ovce i koze, kako je to “javnost mogla percipirati na osnovu naslova u “Vijestima” od 7. februara “Nezakonitosti u nabavci oznaka za ovce i koze”.

Iz resora, na čijem čelu je Petar Ivanović, navode da je njihova komisija 15. decembra ocijenila ponude i utvrdila da je INOP Šabac neispravna, jer nije dostavljena kompletna i adekvatna tenderska dokumentacija.

“Državna komisija je, nakon što je Ministarstvo otklonilo nedostatke u obrazloženju odbijanja ponude INOP, odbacila žalbu te firme. I konstatovala konačnim rješenjem da je „naručilac prilikom ocjene ponude žalioca potpuno i pravilno utvrdio činjenično stanje u pogledu sačinjavanja i dostavljanja ponude u odnosu na vraćanje preuzete štampane verzije tenderske dokumentacije i pravilno primijenio materijalno pravo kada je ponudu ocijenio neispravnom, te da nije učinilo propuste u postupku pregleda, ocjene, upoređivanja i vrednovanja ponuda, a time ni bitnu povredu ZJN“, saopštili su, između ostalog, iz Ministarstva.

Bonus video: