Zogović: Kada bi uveli porez na lažna obećanja, javni dug bi postao dio ružne prošlostI

Portparol DNP-a, Milun Zogović, smatra da Skupština treba da predloži smanjivanje višegodišnjih izdataka, smanjivanje izdataka opštinama i druge mjere za smanjenje državnog duga
67 pregleda 5 komentar(a)
Milun Zogović, Foto: Demokratski front
Milun Zogović, Foto: Demokratski front
Ažurirano: 28.03.2015. 13:51h

Vlada je, u cilju otklanjanja rizika od nestabilnosti javnih finansija, dužna da usvoji rebalans ovogodišnjeg budžeta kojim će se obezbijediti zadržavanje duga u granicama do 60 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), ocijenili su u Demokratskoj narodnoj partiji (DNP).

Portparol DNP-a, Milun Zogović, smatra da Skupština treba da predloži smanjivanje višegodišnjih izdataka, smanjivanje izdataka opštinama i druge mjere za smanjenje državnog duga.

"Nuđenje patološkog precjenjivanja sebe, sopstvenih sposobnosti i mogućnosti, u trenutku kad je neizvjesno i da li se uopšte može sanirati nestabilnost javnih finansija, predstavlja krajnje nestručan i neodgovoran, politikantski pristup, koji može proizvesti nesagledivo štetne posljedice" naveo je Zogović u saopštenju.

Prema njegovim riječima, kad bi se u Crnoj Gori uveo porez na lažna obećanja, prihodna strana budžeta bila bi toliko osnažena, da bi javni dug sigurno postao dio ružne prošlosti.

"Poslije čvrsto obećane, pa neizgrađene ukrajinske fabrike čokolade, gradonačelnik Prijestonice je građanima Cetinja i svekolikoj crnogorskoj javnosti obećao i izgradnju žičare, vrijedne 47 miliona eura, dokazujući još jednom da virtuelnih vozanja građana neće faliti dok je njegova partija na vlasti", kazao je Zogović.

U potpunom ratu s elementarnom ekonomskom logikom, kako je dodao, kad zbog visine javnog duga od preko 60 odsto BDP-a svako novo zaduživanje, ili nastavljanje dinamike dosadašnjeg, može dovesti do grčkog scenarija i u Crnoj Gori, najava ovakvih megalomanskih projekata najbolje govori o karakteru i nedostatku odgovornosti aktuelnog režima.

Prema zvaničnom podatku Vlade, javni dug Crne Gore na kraju prošle godine iznosio je 2,02 milijarde eura, odnosno 59,6 odsto BDP-a.

"Međutim, kad se dodaju nova zaduženja, sad je oko 65 odsto BDP-a, a države sa dugom od preko 60 odsto BDP-a smatraju se visoko zaduženim. A za gradonačelnika bi bilo uputnije da osmisli realan socijalni program za desetine radnika Opštine Cetinje, koji predstavljaju višak i nepotrebno opterećuju budžet Opštine, a koji su do posla došli po sistemu partijskih zapošljavanja uoči izbora, nego što zamajava crnogorsku javnost sa, po njemu najdužim žičarama u svijetu, iako su postojale i žičare duge čak 41 km, a ova naša ’najduža u svijetu’ treba da bude duga 15 kilometara", rekao je Zogović.

Ili će možda radnici, kako je kazao, umjesto socijalnog programa, prilikom otpuštanja s posla biti nagrađeni besplatnom vožnjom virtuelnom žičarom, uz obaveznu degustaciju ukrajinske čokolade proizvedene u nepostojećoj cetinjskoj fabrici.

Bonus video: