CBCG: Likvidna sredstva 4,2 odsto niža

Bilansna suma banaka na kraju januara iznosila je oko 3,13 milijardi eura i bila je neznatno niža nego u decembru. Bilansna suma je u odnosu na januar prošle godine porasla šest odsto
0 komentar(a)
Centralna banka Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Centralna banka Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.03.2015. 10:59h

Prosječna likvidna sredstva banaka u januaru su iznosila 670,9 miliona eura, 4,2 odsto niže nego u decembru, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

U odnosu na januar prošle godine, prosječna likvidna sredstva veća su 16,5 odsto.

Koeficijenti likvidnosti za bankarski sistem u cjelini i u januaru su, na dnevnom i dekadnom nivou, bili iznad propisanih minimuma.

Bilansna suma banaka na kraju januara iznosila je oko 3,13 milijardi eura i bila je neznatno niža nego u decembru. Bilansna suma je u odnosu na januar prošle godine porasla šest odsto.

U strukturi aktive banaka, u januaru su najveće učešće imali krediti, 75,1 odsto i novčana sredstva i računi depoziti kod centralnih banaka 15,1 odsto, dok se ostatak od 9,8 odsto odnosio na preostale stavke aktive.

U strukturi pasive, dominantno učešće su imali depoziti, 73,7 odsto i kapital 14,2 odsto, dok se na pozajmice odnosilo 7,7 odsto, a na ostale stavke pasive 4,4 odsto.

Ukupan kapital banaka je na kraju januara iznosio 444,9 miliona eura i bio je 0,2 odsto veći na mjesečnom nivou, a 7,1 odsto na godišnjem.

Bonus video: