Žugić misli da SAD neće braniti dolar

Vlada je novcem građana od 2011. do 2014. godine platila 181 milion eura garancija. Sve te firme su od tada otišle u stečaj
10 komentar(a)
Radoje Žugić, Foto: Savo Prelević
Radoje Žugić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.03.2015. 17:30h

Ministar finansija Radoje Žugić smatra da je rizično donositi projekcije o valutnim razlikama zbog pada eura u odnosu na dolar, jer će država za šest godina početi da otplaćuje glavnicu kredita kineskoj Eksim banci koji je uzela u dolarima za izgradnju autoputa.

Žugić nema zebnju da će država imati štetu kada počne da vraća kredit zbog kursnih razlika jer kao ekonomista ne može da prihvati da će monetarna politika Amerike u narednom periodu biti snažan dolar i smanjenje konkurentske moći.

“Novac nijesmo povukli pa dug nije povećan. Šta će biti za šest godine rizično je govoriti. Kurs za grejs period je fiksiran i tu nema valutnog rizika. Slažem se da je došlo do pada eura u odnosu na dolar i kalkulativno imamo kursne razlike za kredit”, naveo je Žugić u odgovoru na poslaničko pitanje Gorana Tuponje (Pozitivna) na koji način će se kod kredita za autoput država zaštiti od rasta dolara u odnosu na euro.

Ukupni kredit za autoput iznosi 944 miliona dolara, a u oktobru prošle godine kada je potpisan on je vrijedio 743 miliona eura. Zbog pada eura u odnosu na dolar, on sada iznosi 865 miliona eura.

Tuponja je rekao da je loše što je ugovor sklopljen sa valutnim rizikom, jer je zbog toga država samo nijemi posmatrač eventualnog rasta duga i da ništa po tom pitanju ne može uraditi.

Nezavisni poslanik Mladen Bojanić dobio je odgovor od Žugića da je država od 2011. do 2014. godine platila 181 milion garancija, dok po osnovu kontragarancija nije ništa naplatila. Sve te firme su od tada otišle u stečaj, a potraživanja države su u stečajnoj masi. Bojanić je kazao da “država mora otvoriti oči” za sve buduće garancije koje će izdavati.

Žugić je Mulutinu Đukanoviću (DF) saopštio da je budžet po osnovu poreza na dobit od Telekom, T -mobile i Interneta Crna Gora od 2004. do prošle godine prihodovao 41,5 miliona eura.

“Prodali smo Telekom za 114 miliona, dok je dobit firme za tri godine bila 416 miliona. Da je ostao u državnom vlasništvu, od njega bi mogli finasirati izgradnju autoputa”, rekao je Đukanović.

Borislavu Banoviću (SDP) Žugić je odgovorio da je za posljednje dvije godine od 30 državnih firmi devet bilo u minusu, dok su ostale pozitivno poslovale.

Ko brine o koncesijama, prigovorima...

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić nije imao precizan odgovor na pitanje Aleksandra Damjanovića (SNP) zašto još nisu imenovani članovi Komisije za koncesije kojoj je istekao mandat u septembru prošle godine.

“Skupština je predložila dva kandidata, a Vlada nije završila posao. Više od pola godine niko nema da odlučuje o prigovorima učesnika u postupku davanja koncesija, ko vodi registar ugovora o koncesijama i ko odobrava sprovođenje postupka za produženje roka za davanje koncesija”, rekao je Damjanović.

Kavarić je naveo da će “Komisija u punom kapacitetu biti narednih dana”. Damjanović sumnja da je izrada novog zakona o privatno-javnom partnerstvu alibi da se neke stvari ne rješavaju.

Bonus video: