HE Piva od osnivanja proizvela 29,57 milijardi kilovat sati

Direktor HE Piva, Milan Radović, kazao je da je taj energetski objekat nakon skoro četiri decenije rada u izuzetno dobrom stanju, zahvaljujući odgovornosti i profesionalnosti zaposlenih
160 pregleda 0 komentar(a)
HE Piva, Foto: Arhiva "Vijesti"
HE Piva, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.03.2015. 12:58h

Hidroelektrana (HE) Piva, koja sjutra obilježava 39 godina rada, proizvela je od osnivanja 29,57 milijardi kilovat sati (kWh) električne energije, saopšteno je iz Elektroprivrede.

Direktor HE Piva, Milan Radović, kazao je da je taj energetski objekat nakon skoro četiri decenije rada u izuzetno dobrom stanju, zahvaljujući odgovornosti i profesionalnosti zaposlenih.

"Od početka godine je proizvedeno oko 146 gigavat sati (GWh), što je 18,58 odsto godišnjeg plana od 782 GWh. Iako rad HE u najvećoj mjeri zavisi od količine padavina na slivnom području, obilne sniježne padavine u prethodnom periodu do sada se nijesu odrazile na dotok u akumulaciji", rekao je Radović.

On je dodao da je prošle godine zamijenjena hidromašinska i elektro oprema na ulaznoj građevini i rekonstruisane su mosne dizalice u mašinskoj hali. Vrijednost tih investicija iznosila je oko 930 hiljada eura.

"Za nas je najvažnije da održimo postignuti nivo pouzdanosti rada elektrane. Sa te strane možemo biti u potpunosti zadovoljni učinjenim. Završeni su važni projekti kojima je unaprijeđen nivo bezbjednosti i pouzdanosti objekta", naveo je Radović.

On je kazao da je u tom poslu važno održati kontinuitet i najavio da će ova i naredne godine biti investicione.

HE od 1. januara, od kada je prestao da važi Ugovor o dugoročnoj poslovnoj saradnji sa Elektroprivredom Srbije (EPS), radi u elektroenergetskom sistemu Crne Gore.

HE Piva, sa jednom od najvećih betonskih lučnih brana u svijetu i kompletnim postrojenjem urađenim ispod površine zemlje, predstavlja svjetski arhitektonski kuriozitet.

Konstruktivna visina betonske brane je 220 metara, dok je dužina luka na kruni 268,6 metara. Dužina luka u nivou korita je 40 metara, a debljina brane u osnovi 36 metara, a na vrhu oko 4,5 metra.

Gradnja HE Piva trajala je deset godina, na čemu je bila angažovana skoro kompletna građevniska operativa bivše Jugoslavije.

HE Piva trenutno zapošljava 102 radnika.

Bonus video: