ANB opet krši zakon

Zbog povrede odredbi Zakona o javnim nabavkama (ZJN) i bitne povrede pravila upravnog postupka, državna komisija za kontrolu nabavki je usvojila žalbu firme Alijans iz Podgorice
80 pregleda 4 komentar(a)
Agencija za nacionalnu bezbjednost, Foto: Arhiva "Vijesti"
Agencija za nacionalnu bezbjednost, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.03.2015. 06:33h

Državna Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki drugi put zaredom utvrdila je nezakonitosti na tenderu Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) za kupovinu šest putničkih vozila.

ANB će će morati, u roku od 15 dana, ponovo da vrednuje ponude i odlučuje o kupovini šest automobila od 1.400 do 1.600 kubika.

Zbog povrede odredbi Zakona o javnim nabavkama (ZJN) i bitne povrede pravila upravnog postupka, državna komisija za kontrolu nabavki je usvojila žalbu firme Alijans iz Podgorice.

Time je poništena odluka ANB da se ovaj posao dodijeli kompaniji Osmanagić Co iz Nikšića, kao i zapisnik o ocjeni, pregledu i vrednovanju ponuda.

Državna komisija je utvrdila da je žalba ponuđača Alijans osnovana, te da naručilac sporne nabavke pobijanom odlukom o izboru ponuđača nije otklonio nepravilnosti na koje mu je ukazano prvim rješenjem od 30. decembra 2014. godine. To u pogledu ocjene ispravnosti ponuda koje je ANB cijenio ispravnim, već je opet povrijedio odredbe ZJN.

Na ovom nadmetanju, inače, Alijans je ponudio cijenu od 90.499 eura, a Osmanagić Co 106.980 eura.

Prilikom bodovanja prvog potkriterujuma-najniže ponuđene cijene Alijans je dobio 60 bodova, a Osmanagić 50,75 bodova.

Prilikom bodovanja drugog potkriterijuma (servisiranje i tehnička pomoć) ANB je ipak odlučio za drugu ponudu, dajući joj 10 bodova više, jer je nikšićka firma ponudila sedam besplatnih redovnih servisa, a Alijans dva servisa.

Kao potkriterijumi još su bodovani rok isporuke, kao i estetske i funkcionalne karakteristike. Oba ponuđača prilikom ocjene ova dva potkriterujuma dobili su jednak broj bodova.

Bonus video: