Mijović: Kineski kredit za autoput sada vrijedi 900 miliona eura

On je rekao da, iako javni dug naglo i brzo raste, Vlada ništa ne radi da bi se ograničio njegov dalji rast i javne finansije učinile održivim
119 pregleda 1 komentar(a)
Dejan Mijović, Foto: Zoran Đurić
Dejan Mijović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 26.03.2015. 19:35h

Podatak da je ukupni javni dug krajem prošle godine bio 59,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) je irelevantan, čak i da je tačan, jer je on već sada znatno veći, smatra koordinator Građanskog pokreta URA za ekonomsku politiku, Dejan Mijović.

Prema Izvještaju koji je danas usvojila Vlada, javni dug Crne Gore iznosi oko 2,02 milijarde eura ili 59,6 odsto BDP-a.

Mijović je kazao da je Vlada prije dva mjeseca, za potrebe Evropske unije (EU), pripremila Program ekonomskih reformi 2015 – 2017 u kojem je, kako je naveo, priznala da će zbog zaduženja za autoput i uzimanja novih kredita u ovoj godini javni dug biti 63,2 odsto, i to u scenariju optimističkog rasta.

"U scenariju nižeg rasta koji se zaista ostvaruje, javni dug u 2015. je procijenjen na 65,2 odsto, a on je praktično već dostignut, jer se Vlada u međuvremenu dodatno zadužila 500 miliona eura za otplatu ranijih kredita, i uzela kineski kredit od 950 miliona dolara", naveo je Mijović u izjavi dostavljenoj agenciji Mina-business.

Prema njegovim riječima, prilikom zaključenja krajem prošle godine, kineski kredit je iznosio oko 700 miliona eura.

"Sada vrijedi 900 miliona eura zbog ogromnog rasta kursa dolara, i uz to ima tendenciju daljeg dugoročnog rasta, pa je jasno da je javni dug danas znatno viši", kazao je Mijović.

On je podsjetio da u javni dug spadaju i dugovi državnih preduzeća, ali, kako je naveo, Vlada ne prikazuje koliko smo stvarno zbog njih dužni.

"Hvali se da su crnogorski sudovi nadležni za odlučivanje o Kombinatu aluminijuma (KAP), a krije da već godinu vodi nekoliko međunarodnih arbitražnih sporova oko KAP-a i Željezare, u vrijednosti od skoro milijardu eura", rekao je Mijović.

On smatra da Crna Gora nema šanse da dobije spor sa multinacionalnim kompanijama.

"Ne samo što su su vještije, već jer Vlada nije nikad sprovela sveobuhvatnu reviziju poslovanja KAP-a koja predstavlja jedini način da dokažemo da nas strani partner nepravedno tuži. To Vlada nije uradila ni prilikom ranijh sporova sa Glenkorom i Vektrom koje smo redovno gubili i koji su, prema kazivanju predsjednika parlamenta Ranka Krivokapića, već koštali 800 miliona eura", kazao je Mijović.

On je rekao da, iako javni dug naglo i brzo raste, Vlada ništa ne radi da bi se ograničio njegov dalji rast i javne finansije učinile održivim.

Vlada, kako je naveo, ne izvršava ni obavezu iz Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti koji joj nalaže da prilikom prelaska granice javnog duga od 60 odsto mora sprovesti vrlo nepopularne mjere smanjivanja izdataka na administraciju i doprinose opštinama.

"Očigledno je da je Demokratskoj partiji socijalista i Socijaldemokratskoj partiji mnogo preči njihov partijski rejting i održavanje na vlasti, nego rješavanje nagomilavanih problema", zaključio je Mijović.

Bonus video: