Duvandžije iz Mojkovca idu u Spuž

Ako presele, Glavni grad ne bi bio akcionar Novog duvanskog
203 pregleda 3 komentar(a)
Duvanski kombinat, Foto: Boris Pejović
Duvanski kombinat, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.03.2015. 18:20h

Mojkovačko preduzeće za trgovinu cigaretama Montenegro duvan komerc ponudilo je da fabriku za Novi duvanski kombinat (NDK) gradi u Spužu umjesto u Podgorici, saznaju “Vijesti”.

Predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović, rekao je juče “Vijestima” da investitor, prema uslovima tendera, na to ima pravo. Lokacija na Tuškom putu u Podgorici je učešće Opštine u vlasništvu kompanije, zbog čega će Glavnom gradu ponuditi da izađe iz ovog projekta.

“Smatram da Glavni grad treba da zadrži lokaciju na Tuškom putu i mnogo je bolje valorizuje, nego što će to biti u prilici sa 10-ak odsto vlasništva u NDK”, naveo je Vujović, uz napomenu da će konačnu odluku o tome donijeti akcionari.

Upravo zbog mogućnosti da Glavni grad možda napusti vlasničku strukturu u NDK, prema Vujovićevim riječima, objavili su javni oglas za novu procjenu imovine jer je postojeća iz 2010.

“U pregovorima smo postigli mali napredak da investitor zadrži u stalnom radnom odnosu 60 radnika, a ne 50 kako je to navedeno u ponudi za prvu fazu realizacije projekta”, dodao je Vujović.

Svi pregovori sa investitorom, zaključivanje ugovora i preuzimanje proizvodnje cigareta trebalo bi da bude obavljeno najkasnije do 1. juna. U starom DKP-u u stečaju očekuju da će se to desitii ranije, do 1. maja.

Mojkovčani su ponudili dokapitalizaciju NDK u iznosu od 8,04 miliona eura, bez kupovine državnih akcija. Novu fabriku cigareta trebalo bi da izgrade u roku od 12 do 15 mjeseci. Investitor će steći većinsko vlasništvo u NDK tek nakon što realizuje svoje ulaganje.

Prema podacima iz Centralnog registra osnivač Montenegro duvan komerca je Željko Bulatović, a izvršni direktor Dragomir Begović. Ova firma je povezana sa Montenegro Tobacco Company (MTC) u okviru kojeg radi fabrika cigareta u Mojkovcu.

Montenegro duvan komerc prekršio je Zakon o duvanu 10. septembra 2014, potvrđeno je “Vijestima” ranije iz Agencije za duvan. Oni su tada prodali cigarete rožajskoj firmi "Stupa company", koja nije imala odobrenje za promet na malo duvanskim proizvodima, zbog čega je trebalo da izgube licencu. MTC je tri godine bio pod istragom zbog proizvodnje lažnih cigareta, koja je prekinuta prošle godine.

Za povezivanje staža i isplatu otpremnine treba 4,5 miliona

Glavni problem koji bi trebalo da bude riješen tokom ove i naredne sedmice odnosi se na povezivanje staža radnicima starog DKP-a u stečaju za što je potrebno više od tri miliona eura, kao i isplata otpremnina za prekobrojne, što će koštati najmanje 1,5 miliona eura.

"Za dobrovoljni odlazak i isplatu otpremnine interesuje se oko 100 radnika i u narednih 4-5 dana trebalo bi da se riješi to, uz povezivanje staža, najvažnije pitanje. Kao predsjednik Tenderske komisije ne bih mogao staviti potpis na ovu privatizaciju, ako se ovo pitanje ne riješi" istakao je Branko Vujović.

On očekuje da će Vlada po osnovu Sporazuma o kompenzaciji koji ima sa starim DKP-om pomoći da se poveže staž za radnike DKP-a, koji nije blagovremeno uplaćivan.

Bonus video: