CBCG: Povećan limit ulaganja u nepokretnosti i osnovna sredstva

"Poslovanje banaka u četvrtom kvartalu karakteriše rast aktive, depozita i kapitala, a pad ukupnih kredita i likvidne aktive, u odnosu na prethodni kvartal“, piše u izvještaju CBCG
0 komentar(a)
Ažurirano: 26.03.2015. 14:57h

Savjet Centralne banke Crne Gore (CBCG) usvojio je danas izmjene Odluke o minimalnim standardima za ulaganje banaka u nepokretnosti i osnovna sredstva.

"Odlukom je povećan limit ulaganja u nepokretnosti i osnovna sredstva sa 40 odsto na 50 odsto i utvrđen tretman stečenih nepokretnosti za koje je od sticanja prošlo više od četiri godine", navodi se u saopštenju CBCG.

Savjet je usvojio i kvartalni izvještaj o poslovanju banaka i mikrofinansijskih institucija (MFI) na 31. decembar prošle godine.

"Poslovanje banaka u četvrtom kvartalu karakteriše rast aktive, depozita i kapitala, a pad ukupnih kredita i likvidne aktive, u odnosu na prethodni kvartal“, dodaje se u izvještaju.

Iz CBCG su naveli da su svi parametri kvaliteta aktive poboljšani.

"Banke su iskazale pozitivan finansijski rezultat na agregatnom nivou", rekli su iz CBCG.

Savjet je donio i rješenje o izdavanju odobrenja za pružanje platne usluge koja se odnosi na izvršavanja novčanih doznaka, platnoj instituciji Montenegro Transfers iz Podgorice.

Savjet je usvojio izvještaj guvernera o poslovanju i sprovođenju politike CBCG za februar, u kojem je konstatovano da su aktivnosti vrhovne monetarne institucije u tom periodu realizovane u skladu sa planiranim obavezama utvrđenim programom rada u ovoj godini.

"Savjet je analizirao i ocijenio uticaj potencijalnih rizika na stanje finansijske stabilnosti i zaključio da je finansijski sistem stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren", zaključili su iz CBCG.

Bonus video: