Pijaca organskih proizvoda od subote u Podgorici

Pijacu će na Trgu Republike, u subotu u 11 sati, otvoriti ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović
0 komentar(a)
organska hrana, organski proizvodi, Foto: Shutterstock
organska hrana, organski proizvodi, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.03.2015. 16:11h

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja će, u cilju promocije organskih proizvođača i poboljšanja plasmana njihovih proizvoda, organizovati kampanju Dani crnogorske organske hrane, u okviru koje će u Podgorici biti otvorena pijaca organskih proizvoda, najavljeno je iz tog resora. Iz Ministarstva su saopštili da, osim što podržavaju organske proizvođače kroz mjere agrobudžeta, raznim aktivnostima i kampanjama nastoje da pomogne promociju i razvoj organske proizvodnje koju prepoznaju kao bitnu razvojnu šansu crnogorske poljoprivrede. "Nova kampanja Ministarstva, u cilju promocije organskih proizvođača i poboljšanja plasmana njihovih proizvoda na tržištu, biće organizovanje Dana crnogorske organske hrane, odnosno pijace organskih proizvoda u centru Podgorice", kaže se u saopštenju. Ministarstvo je proizvođačima doniralo drvene štandove na kojima će, kako je planirano, svake subote do jeseni, potrošači moći da kupe sertifikovane, organske proizvode. Pijacu će na Trgu Republike, u subotu u 11 sati, otvoriti ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović.

Iz Ministarstva je ocijenjeno da organska proizvodnja u Crnoj Gori ima sve preduslove za podizanje na veći nivo. "Imamo propise usaglašene sa EU legislativom, zainteresovanost proizvođača izraženu kroz rast broja organskih proizvođača i asortiman proizvoda", pojasnili su iz tog resora. Za sada je, kako su naveli, u Crnoj Gori sertifikovano 28 proizvođača, od čega je 11 iz oblasti ratarske proizvodnje, deset iz voćarske proizvodnje, pet iz oblasti stočarstva i dva u oblasti sakupljanja šumskih plodova i ljekovitog bilja, kao i njihove prerade, a najviše ima voća i voćnih prerađevina, brašna i meda. Iz Ministarstva podsjećaju da organski proizvedena hrana sadrži i do 50 odsto više hranljivih materija, vitamina i minerala, i da u sebi ne sadrži ostatke pesticida i teških metala, antibiotika, regulatora rasta i ostalih veterinarskih ljekova, s obzirom da su ta sredstva zabranjena u organskoj proizvodnji. Prema njihovim riječima, kada je riječ o agrobudžetskoj podršci organskim proizvođačima, podrška se daje po hektaru za biljnu proizvodnju i po grlu, odnosno košnici, za stočarsku proizvodnju. "Ovogodišnjim Agrobudžetom podrška je poboljšana, jer su smanjene minimalne površine u ratarskoj i povrtarskoj proizvodnji, kako bi se povećao obuhvat proizvođača u režimu subvencija, povećana podrška za povrtarstvo, ljekovito bilje i pčelarstvo", kaže se u saopštenju.

Organski proizvođači dobijaju 350 eura po hektaru za višegodišnje zasade; 200 eura za ratarsku proizvodnju; 300 eura za proizvodnju povrća, ljekovitog i aromatičnog bilja, dok za proizvodnju sjemenskog i sadnog materijala dobijaju 250 eura po hektaru. Kada je u pitanju stočarska proizvodnja, kako su naveli iz Ministarstva, proizvođači po uslovnom grlu krave i junice, kao i ovaca i koza, prozvađači dobijaju 80 eura, po jedinki živine dobijaju četiri eura, dok u pčelarskoj proizvodnji proizvođač dobija 35 eura po košnici. "I ove godine, kroz mjeru Unaprjeđenje kvaliteta proizvoda, obezbijeđena je podrška sertifikovanim organskim proizvođačima u iznosu od po 300 eura", dodaje se u saopštenju.

Bonus video: