Vlada se hvali investitorima i milionima, a sve više nezaposlenih

Stopa nezaposlenih u “crnogorskom Monte Karlu” 14,2 odsto, skoro ista kao državni prosjek
18 komentar(a)
Tivat, Foto: Siniša Luković
Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 25.03.2015. 20:34h

Iako se Vlada i lokalna DPS-SDP vlast hvale činjenicom da Tivat godinama prednjači na listi gradova sa najviše stranih investicija, osnovni benefit od razvoja velikih turističkih projekata poput Porto Montenegra ili Luštice Bay - zapošljavanje, za sada izostaje kada je u pitanju lokalna zajednica.

Pokazuju to i podaci iz Informacije o radu Zavoda za zapošljavanje - područna jedinica Tivat za prošlu godinu, a koji će se naći pred odbornicima naredne sedmice.

Tivat sa 14,21 odsto ima daleko najveću stopu nezaposlenosti od tri bokeljske opštine, a na primorju od „crnogorskog Monte Karla“, kako mu tepaju vladajući političari, po tome je gori samo Ulcinj. Tivatska stopa nezaposlenosti blizu je državnog prosjeka od 14,9 odsto, koga čine i gradovi na sjeveru gdje su brojna preduzeća uništena.

Na 31. decembar prošle godine posao je tražilo 808 Tivćana, što je za čak 8 odsto više nego na isti dan 2013. Prema školskoj spremi najbrojniji su fakultetski obrazovani ljudi jer čak 216 Tivćana sa VII stepenom stručne spreme ne može da nađe posao. Pored njih posao traže i 4 magistra nauka, te 29 građana sa VI stepenom stručne spreme.

Lani je radni odnos po bilo kom osnovu zasnovalo 738 građana, a više od polovine su bili nekvalifikovani ili polukvalifikovani radnici.

„Nosioci zapošljavanja u ovom regionu Boke Kotorske su Institut Dr Simo Milošević, Hunguest hotels of Montenegro, Lighthouse of Montenegro, HTP Primorje, HTP Mimoza, Aerodrom Tivat, Mercator, Voli trade, školske i zdravstvene ustanove”, piše u Informaciji ZZP. Upadljivo, na spisku najvećih poslodavaca nema onih sa kojima se Vlada najviše hvali - Porto Montenegra, Luštice bay, Qatari Diara u Tivtu, odnosno Portonovog u Herceg Novom.

Zašto je to tako, možda najbolje ilustruje podatak da je ZZP lani u Tivtu izdao čak 1.949 dozvola za rad strancima. Poslodavci su lani u sezoni zaposlili samo 782 sa evidencije lokalnog Biroa rada.

Više sezonaca zaposli i Teuta u stečaju nego Porto Montenegro

Na listi najvećih sezonskih poslodavaca u Boki opet gotovo da nema nikoga od “strateških stranih investicija” sa Vladinog spiska za dodjelu velikih fiskalnih i administrativnih benefita u poslovanju.

Jedino se Porto Montenegro plasirao među veće sezonske poslodavce, ali su ga pretekle neke javnosti manje poznate firme ili hotelijeri koji godinama posluju sa velikim problemima, poput risanskog hotela Teuta.

“Preduzeća u regiji Boke koja su zapošljavala najveći broj sezonskih radnika su: Institut Dr Simo Milošević Igalo, Hunguest hotel Montenegro Herceg Novi, Carine Bijela, Lighthouse of Montenegro Igalo, Roksport Igalo, hotel Teuta Risan, HTP Fjord Kotor, HTP Mimoza Tivat, HTP Primorje Tivat, Aerodrom Tivat i Porto Montenegro Tivat”, navedeno je u Informaciji o radu ZZP.

Bonus video: