DA GRAĐANI BUDU ZAŠTIĆENIJI

Izvršitelji da ne blokiraju račune zbog duga za vodu i struju

Javni izvršitelji će se obraćati poslodavcu dužnika kako bi mu se dug oduzeo od plate, a penzionerima će novac “skidati” Fond PIO
119 pregleda 8 komentar(a)
Šalter, plaćanje računa, Foto: Boris Pejović
Šalter, plaćanje računa, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 15.02.2019. 17:31h

Građanima koji imaju dugovanja za vodu, struju ili odvoz smeća javni izvršitelji neće moći da  blokiraju račun u banci da bi naplatili taj dug za preduzeća koja ih angažuju. Umjesto toga, izvršitelji će se obraćati poslodavcu  dužnika kako bi mu se dug  oduzeo od plate, a  penzionerima će novac  sa računa skidati  Fond PIO.

To je predviđeno  izmjenama i dopunama  zakona, o  izvršenju i obezbjeđenju  o kome je Skupština juče završila raspravu.

Javni izvršitelji  blokirali su prethodnih mjeseci u bankama hiljade mjesečnih zarada i penzija građanima  da bi naplaćivali dugovanja. Umjesto polovine iznosa, kako je zakonom definisano, blokirane su cjelokupne plate i penzije.

“Građani nijesu bili zaštićeni od maltretiranja  izvršitelja i  banaka, a niko nije snosio odgovornost. Predlogom će problem  biti riješen”, rekao je nezavisni poslanik Neven Gošović. 

Aleksandar Damjanović (SNP) ukazao je  da su na spisak tarifa  javnih izvršitelja dodate dvije  koje nijesu potrebne, a što je  građane do sada koštalo dodatnih pola miliona eura.

“To su zaključak  o sprovođenju izvršenja koji košta pet eura i dostavljanje  pismena iz okvira rada izvršitelja poštom što košta po pošiljci pet eura”, naveo je Damjanović.

On je najavio amandman  kako bi se uskratila mogućnost da se mjenica kao  sredstvo obezbjeđenja direktno podnosi na naplatu, a da to podnošenje ne odlaže izvršenje rješenja o naplati što važi za ostala sredstva obezbjeđenja. Naveo je  da je, zahvaljujući tom rješenju koje je uvedeno prošle godine,  naplaćeno 4,4 miliona, od čega  je učešće banaka  3,6 miliona.

Azra Jasavić (Pozitivna) najavila je da će  ta partija podržati predlog zakona  jer je on rezultat  analize neefikasnosti  rada  javnih izvršitelja za tri  i po godine. 

Ministar pravde Zoran Pažin ocijenio  je da su nova rješenja dobra jer će otkloniti probleme  koji su bili u praksi.

Skupština je završila raspravu o Predlogu zakona o sporazumnom finansijskom restrukturiranju dugova prema finansijskim institucijama kojim, prema riječima ministra finansija Radoja Žugića, banke gube alibi za svoju neaktivnosti i visoke kamatne stope.

Tim predlogom je, između ostalog,  omogućeno firmama koje postignu dogovor sa bankama o restrukturiranju loših kredita da  državi plate dospjeli poreski dug  na rate. Banke će u tim slučajevima biti oslobođene  PDV-a, odnosno neće plaćati taj porez prilikom prodaje dužnikovih potraživanja.