Savez sindikata podržava zaposlene u Institutu

„Ne želimo ništa da prejudiciramo, ali ako ovi opravdani i realni zahtjevi radnika Instituta ne naiđu na pozitivan odziv, s pravom se pitamo da li nam se sprema još jedna neuspješna privatizacija“, smatra Nikčević
3 komentar(a)
Mediteranski centar, Institut Simo Milošević, Foto: Slavica Kosić
Mediteranski centar, Institut Simo Milošević, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 25.03.2015. 14:38h

Sindikalna organizacija Instituta „Simo Milošević“ mora biti uključena u pregovore sa potencijalnim kupcem, jer je to socijalni dijalog kojim se može doći do kvalitetnog rješenja, ocijenjeno je iz Saveza sindikata (SSCG), koji je podržao zahtjeve zaposlenih u tom preduzeću.

Generalni sekretar SSCG, Marko Nikčević je na sastanku sa predsjednikom Sindikalne organizacije Instituta, Vukom Šabovićem, kazao da su u proteklom periodu bili svjedoci mnogih neuspješnih privatizacija.

„Od silnih obećanja i očekivanja ostale su prazne hale ili rad sa smanjenim kapacitetom. Zajednički imenitelj većine takvih privatizacija bilo je nepoštovanje kupoprodajnog ugovora, pogotovo u dijelu investicionog programa i drastično smanjenje broja radnika uz raznorazne socijalne programe, koji su bili dovoljni tek da se izmire dugovanja za osnovne životne potrebe“, rekao je Nikčević.

Posljedice takvih privatizacija su se, kako je naveo, odrazile na domaću privredu, a samim tim i na socio-ekonomsku situaciju u zemlji.

„Ne želimo ništa da prejudiciramo, ali ako ovi opravdani i realni zahtjevi radnika Instituta ne naiđu na pozitivan odziv, s pravom se pitamo da li nam se sprema još jedna neuspješna privatizacija“, smatra Nikčević.

On je ocijenio da Sindikalna organizacija Instituta mora biti uključena u pregovore sa potencijalnim kupcem.

Koordinator južne regije i predsjednik opštinskog sindikalnog povjereništva (OSP) Herceg Novi, Vule Ćirović, rekao je da su sindikalne organizacije Instituta i Brodogradilišta Bijela dobile punu podršku i na sastanku južne regije na kojem su učestvovali svi predsjednici opštinskih sindikalnih povjereništava iz primorskih opština.

„Na sastanku OSP Herceg Novi je donesen zaključak da u najskorije vrijeme organizujemo tematski okrugli sto u vezi privatizacija u hercegnovskoj Opštini", rekao je Ćirović.

On je kazao da, s obzirom na situaciju, biće riječi uglavnom o neuspješnim privatizacijama.

"Ne smijemo dozvoliti da za neki budući okrugli sto o stanju u našoj Opštini raspravljamo o neuspješnim privatizacijama dva najveća kolektiva – Instituta i Brodogradilišta“, rekao je Ćirović.

Sastanku su prisustvovali i predsjednik Skupštine SSCG, Branko Vujisić i predsjednik OSP Podgorica, Miodrag Đukanović.

Predsjednik Sindikata zdravstva pri SSCG, Ljiljana Krivokapić ranije je, u ime granskog sindikata, dala punu podršku kolegama iz Instituta.

Sindikalne organizacije Instituta „Simo Milošević“ uputile su Tenderskoj komisiji za privatizaciju zahtjeve u kojima traže da Komisija upozna potencijalnog kupca sa njima.

„One zahtjevaju da im potencijalni kupac da garancije u pisanoj formi u vezi sa ispunjenjem njihovih zahtjeva. Zahtjevi se prvenstveno odnose na poštovanje i realizaciju Kolektivnog ugovora, isplatu duga prema Sindikalnoj organizaciji, finansiranje stambenog fonda, otkupa akcija u vlasništvu radnika preduzeća, socijalni program i visinu isplate zarade“, navodi se u saopštenju.

Bonus video: