Podrška sertifikaciji sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane

Pravo na korišćenje podrške pod uslovima utvrđenim ovim javnim pozivom imaju preduzeće i preduzetnik, kojima je primarna djelatnost proizvodnja i promet poljoprivredno prehrambenih proizvoda i hrane za životinje
1 komentar(a)
halal_1, Foto: Shutterstock
halal_1, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.03.2015. 13:04h

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je danas javni poziv za podršku uvođenju i sertifikaciji sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane.

Namjena podrške je nadoknada dijela troškova za uvođenje i sertifikaciju sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane HACCP, ISO 22000, GLOBALGAP, BRC, IFS, FSSC 22000, GOST-R, HALAL, KOSHER.

"Podrška za namjene navedene u ovom javnom pozivu, nadoknada dijela troškova za uvođenje i sertifikaciju sistema kvaliteta i bezbjednosti hrane, utvrđuje se u odnosu na procijenjenu vrijednost projekta, bez poreza na dodatu vrijednost (PDV). Maksimalno učešće budžetskih sredstava iznosi 50 odsto ukupnih troškova uvođenja i sertifikacije, a maksimalna vrijednost projekta može iznositi osam hiljada eura“, saopšteno je iz Ministarstva.

Podrška se realizuje na kraju investicije, nakon dobijanja izvještaja ovlašćene službe.

Prihvatljive investicije su one koje su završene od januara ove godine do datuma podnošenja prijave. Rok za podnošenje prijave je 31. oktobar.

Pravo na korišćenje podrške pod uslovima utvrđenim ovim javnim pozivom imaju preduzeće i preduzetnik, kojima je primarna djelatnost proizvodnja i promet poljoprivredno prehrambenih proizvoda i hrane za životinje.

Dokumentacija koju je potrebno dostaviti obuhvata kratak opis korisnika podrške, rješenje o upisu u Centralni registar privrednih subjekata (CRPS), potvrdu da podnosilac zahtjeva nema neizmirenih dospjelih obaveza po osnovu poreza i drugih dažbina kojima upravlja Poreska uprava.

Uz to je potreban i popunjen zahtjev sa obaveznim potpisom podnosioca zahtjeva i pečatom preduzetnika odnosno preduzeća, ovjerena fotokopija računa sa dokazima o plati – fiskalni račun i izvodi iz banke za troškove uvođenja i sertifikaciju sistema bezbjednosti i kvaliteta hrane u ovoj godini i ovjerena fotokopija sertifikata.

Za KOSHER i HALAL sertifikate potreban je zapisnik inspektora nadležnog za poslove poljoprivrede, kojim se potvrđuje da se u procesu proizvodnje sprovode mjere samokontrole prema HACCP principima.

Ispunjenost uslova za dodjelu podrške utvrđuje komisija koju obrazuje Ministarstva. U postupku razmatranja zahtjeva komisija provjerava navode iz dokumentacije, utvrđuje ispunjenost uslova i procjenjuju vrijednosti projekata po završenoj investiciji.

Prijave na javni poziv za korišćenje sredstava podrške podnose se isključivo na formularu uz koje se prilaže i ostala neophodna dokumentacija. Formular se može preuzeti sa sajta Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja ili u kancelarijama Savjetodavne službe u biljnoj proizvodnji i Službe za selekciju stoke.

Prijave na javni poziv sa pratećom dokumentacijom dostavljaju se Ministarstvu poštom ili preko arhive.

Nepotpune i neblagovremeno podnijete prijave, neovjerene pečatom i potpisom ovlašćene osobe i koje nijesu u skladu sa uslovima javnog poziva, neće se razmatrati.

Podnijeta dokumentacija se ne vraća.

Bonus video: