MANS: Novi Zakon o javno-privatnom partnerstvu će umanjiti kontrolnu funkciju Skupštine

Ukoliko bi Vlada odlučila da kroz javno privatno partnerstvo realizuje najavljeni projekat izgradnje drugog bloka termoelektrane u Pljevljima, ili neku novu dionicu autoputa Bar-Boljare, crnogorski parlament ne bi imao nikakvu ulogu u njihovom odobravanju
267 pregleda 1 komentar(a)
MANS (Novina)
MANS (Novina)
Ažurirano: 24.03.2015. 12:46h

Novi Zakon o javno-privatnom partnerstvu koji Vlada Crne Gore upravo priprema značajno će umanjiti kontrolnu funkciju Skupštine i u potpunosti monopolizovati proces donošenja odluka u vezi sa ključnim investicionim projektima u državi, saopštili su iz MANS-a.

Iz MANS-a je rečeno da se predlogom novog zakona ukida institut koncesija i predlaže da se ova vrsta raspolaganja vrijednim državnim resursima sprovodi kroz ugovore o javno-privatnom partnerstvu, gdje će konačne odluke donositi Vlada, odnosno skupštine opština, dok je nacionalni parlament u potpunosti isključen iz ovog procesa.

"Na taj način Vlada Crne Gore bi, bez provjere u Parlamentu, mogla samostalno da odlučuje o spornim projektima poput davanja u zakup zemljišta na Kraljičinoj plaži i onog u Jadranskom brodogradilištu ili pak izgradnje drugog bloka termoelektrane u Pljevljima. Analiza Nacrta zakona o javno-privatnom partnerstvu koju je uradio Istraživački centar MANS-a pokazuje da bi se usvajanjem zakona u ovom obliku, praktično ukinuo važeći Zakon o koncesijama, ali i pravo Skupštine Crne Gore da odobrava dugoročne ugovore, koji se zaključuju na period od 30 do 60 godina, što je i maksimalna granica na koju se neki ugovor može zaključiti. Ukoliko bi Vlada odlučila da kroz javno privatno partnerstvo realizuje najavljeni projekat izgradnje drugog bloka termoelektrane u Pljevljima, ili neku novu dionicu autoputa Bar-Boljare, crnogorski parlament ne bi imao nikakvu ulogu u njihovom odobravanju", saopštili su iz MANS-a.

Isključivanje Skupštine iz cjelokupnog procesa bi, pored minimiziranja prostora za javnu diskusiju o tome kako se raspolaže državnim resursima, omogućilo Vladi da i na najmanju moguću mjeru smanji šanse da neke od njenih odluka budu blokirane od strane poslanika kao što je do sada to bio slučaj u nekoliko navrata.

"Veoma je problematično što nacrt ovog zakona u potpunosti ukida javne rasprave, što je do sada bilo obavezno za koncesione akte, a koliko će to u praksi imati negativnih posledica najbolje pokazuje projekat izgradnje hidrocentrala na rijeci Morači, koji je prije nekoliko godina zaustavljen upravo zahvaljujući akciji zainteresovane javnosti koja se uključila u javnu raspravu i ukazala na loša rješenja", rečeno je iz MANS-a.

"Nacrtom zakona o javno-privatnom partnerstvu uopšte se ne predviđa maksimalni rok na koji se može zaključiti ugovor o javno privatnom partnerstvu, što bi u praksi otvorilo mogućnost da se oni ugovaraju na period od čak 100 ili više godina, jer nema nikakvog ograničenja".

Nacrtom se predviđa osnivanje posebne agencije za investicije koja će biti odgovorna isključivo Vladi, dok će se Skupštini Crne Gore na uvid dostavljati godišnji izvještaji o radu, bez ikakve druge odgovornosti prema toj instituciji.

"Ovim se praktično zaokružuje monopolistički položaj Vlade kada je u pitanju donošenje konačnih odluka o ključnim investicionim projektima u državi, a bez adekvatne kontrole Skupštine i javne diskusije o .potezima Vlade se otvara i ogroman prostor za zloupotrebe i korupciju" navode iz MANS-a.

Bonus video: