Čudan propis za lokaciju kod Tivta: Ne mogu graditi na svom i po DUP-u

Država studijom predvidjela da se prvo gradi hotel na susjednoj parceli pa njihove vile. Problem što nema zainteresovanih za hotel
496 pregleda 4 komentar(a)
Krašići, Foto: Siniša Luković
Krašići, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 23.03.2015. 20:29h

Grupa građana Crne Gore i inostranih državljana koji su vlasnici zemljišta u Krašićima kod Tivta, već godinama su blokirani u svojim investicionim namjerama zbog ravnodušnosti državnih institucija koje ne pokazuju spremnost da riješe administrativni problem.

Oni ne mogu da grade kuće i vile predviđene planovima na njihovim lokacijama, jer je država studijom lokacija predvidjela da se prvo gradi hotel na susjednoj lokaciji. Međutim, za njega nije nije zainteresovan, što je stopiralo i njihove investicije vrijedne nekoliko miliona eura.

"Spremni smo da na našim parcelama gradimo upravo ono što predviđa važeći planski dokument - Državna studija lokacije „Dio sektora 27 i sektor 28“, a to su turističke vile. Međutim, već godinama ne možemo dobiti građevinske dozvole, tako da ne možemo da iskoristimo našu imovinu. Mi ne možemo da gradimo a država ne može naplatiti komunalije i ostale dažbine koje bi mi kao investitori morali izmiriti prije gradnje objekata", kazala je "Vijestima" ruska državljanka Olga Kasatočkina.

Ona je još 2006. preko svoje crnogorske firme „Investbeta“ u Krašićima kupila 2.100 kvadrata zemljišta koje sa još dvadesetak okolnih katastarskih parcela, čini jednu veliku urbanističku parcelu UP 3.

Po DSL za Krašiće koju je usvojila Vlada, po narudžbi Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT), vlasnici zemlje na UP 3, da bi gradili tamo predviđene objekte, uslovljeni su prethodnom gradnjom planiranih sadržaja na susjednoj UP 2 sa kojom niko od njih nema nikakve veze. Na UP 2 predviđena je gradnja hotela za koji, prema riječima Kasatočkine „niko još nije iskazao interesovanje da ga gradi”.

"Na brojne naše zahtjeve da dobijemo dozvole za gradnju na našim pracelama, iz Ministarstva su nam odgovarali da je gradnja uslovljena prethodnom gradnjom hotelskog kompleksa za koga niti ima interesovanja, niti je izvjesno da će se ikada početi graditi . Smatramo da su naša prava ovakvim uslovljavanjem ugrožena i da je to suprotno zvaničnoj politici Vlade prema domaćim i stranim investitorima", kazala je Kasatčkina.

Osim nje od države isto traže i njene komšije iz Krašića, firma Bolero i mještani iz familija Slavović, Kostić, Rautović, Trikanović i Kikanović.

Prema DSL, na UP 3 ukupne površine 9.723 kvadrata predviđena je izgradnja turističkih vila ranga 4 zvjezdice, sa ukupno 68 kreveta.

Portparolka MORT-a Zoja Spahić Kustudić kaže da DSL za Krašiće definiše da su turističke vile na UP 3 „funkcionalna cjelina sa hotelom, imaju zasebnu urbanističku parcelu ali su uslovljene izgradnjom hotela.”

“Izgradnja vila je faza realizacije poslije hotela, tj. prije početka gradnje vila treba ispoštovati sljedeće uslove: potrebno je dobiti saglasnost nadležnih institucija na jedinstveno idejno urbanističko arhitektonsko rješenje za svaku od zona, infrastrukturno opremanje parcele i izgradnju hotela sa kojim su vile funkcionalna cjelina, te infrastrukturno opremanje parcele za vile. DSL "Dio sektora 27 i sektor 28" je važeći planski dokument sa jasno definisanim fazama realizacije. Do eventualne izmjene planskog dokumenta, rješenje iz važećeg plana ostaju na snazi”, kazala je Spahić-Kustudić, dodajući da DSL, između ostalog, sadrži način i faze realizacije plana.

Ona nije komentarisala činjenicu da upravo ta “faznost realizacije plana” smeta vlasnicima zemljišta koji imaju spreman novac da izgrade upravo ono što je predviđeno na njihovim parcelama.

Tri godine čekali na plan, Opština izgradila infrastrukturu

Kasatočkina kaže da su tri godine nakon kupovine zemljišta u Krašićima čekali njegovu urbanizaciju, a sada godinama čekaju da dobiju dozvole jer niko nije zainteresovan da gradi ucrtani hotel u susjedstvu njihovih parcela, na čijoj prethodnoj realizaciji insistira MORT.

„Mi ni krivi ni dužni trpimo ogromnu finansijsku štetu jer smo kupili zemlju na koju redovno plaćamo porez, a ne možemo je iskoristiti za ono što je na njoj po državnoj planskoj dokumentaciji ucrtano. Već imamo idejne projekte novih objekata, a Opština Tivat je u međuvremenu napravila i svu neophodnu infrastrukturu na ovom području. Prosto je nevjerovatno da se država ovako odnosi prema svojim građanima i stranim investitorima koji žele da ulože svoj novac u Crnu Goru“, podvlači ova Moskovljanka.

Njen pravni savjetnik, advokat sa dugogodišnjom praksom u poslu sa nekretninama u Crnoj Gori, kaže da slučaj kakav imaju vlasnici zemlje u obuhvatu UP 3 u Krašičima „nigdje još nije vidio, niti čuo ovako stupidno objašnjenje zašto se ljudima ne dozvoljava da grade“.

Planiraju i tužbu protiv države

Ministarstvo održivog razvoja i turizma je izbjeglo da direktno odgovori na pitanja „Vijesti“ što su preduzeli da izmijene spornu „faznost“ u realizaciji Državne studije lokacije za Krašiće, odnosno da vlasnicima zemlje na urbanističkoj parceli 3 dozvole gradnju planiranih sadržaja bez čekanja da neko izgradi hotel u susjedstvu za koji već godinama nema interesovanja.

Bez odgovora je ostalo i pitanje da li je MORT spreman da snosi eventualnu finansijsku štetu ukoliko vlasnici parcela sa UP 3, budu tužili državu što ih ometa u ostvarivanju njihovih prava, pozivajući se na krajnje čudna rješenja iz DSL.

„Nakon ovoliko godina mrcvarenja, svakako da razmišljamo i o tužbama jer ne možemo raspolagati svojom imovinom, odnosno privesti je planiranoj namjeni zbog potpuno logički neobjašnjivih administrativnih prepreka. Neko tu štetu mora da nam nadoknadi”, smatra Olga Kasatočkina.

Bonus video: