U Nikšiću radnici manjina, sve više mladih odlazi

“Pitanje je ima li kraja tom posrtanju nekada industrijskog centra Crne Gore. Odgovor na to pitanje se za sada ne nazire”
244 pregleda 25 komentar(a)
Nikšić, Foto: Arhiva Vijesti
Nikšić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.03.2015. 18:52h

U Nikšiću, gradu koji prema posljednjem popisu ima 72.443 stanovnika, trećina njih su nezaposleni i penzioneri. Njih, prema podacima Zavoda za zapošljavanje i Fonda PIO, ima 21.000, dok je zaposlenih 8.000 manje.

Na nikšićkom Birou rada nalazi se 4.325 nezaposlenih, od čega su nešto više od 50 odsto žene. Ono što svakako zabrinjava je da se u punoj životnoj i radnoj dobi (od 18. do 40. godine) nalazi 2.906 osoba ili dvije trećine nezaposlenih.

Prema podacima nikšićkog Biroa rada, 728 osoba koje čekaju posao ima preko 50 godina života. Preko 28 odsto nezaposlenih, koji se nalaze na Biro rada, je bez radnog iskustva, dok duže od pet godina posao čeka njih 550.

Najviše ih je na Birou sa šestim i četvrtim stepenom, njih 1.491, odnosno 1.386, dok je od 55 osoba sa sedmim stepenom čak 42 žene. Sa osmim stepenom na Birou nema nikoga.

Predsjednik regionalnog centra Unije slobodnih sindikata Aleksa Marojević smatra da socijalni mir u gradu obezbjeđuju upravo penzioneri, kojih je svakim danom sve više, mada njihove penzije ne zadovoljavaju elementarne potrebe samih korisnika, a kamoli “njihove djece i unučadi, koje u velikom broju slučajeva moraju da izdržavaju”.

“Nikšić sa gotovo posve uništenom industrijom, ne može da obezbijedi pristojan život građanima. Pri tome je jasno da se pristojan život ne može obezbijediti sa zaradama kakve se isplaćuju u uslužnim djelatnostima. Za mlade ljude, bez obzira na nivo njihovog obrazovanja, nema posla. Nošeni potrebom života, ti mladi ljudi će životnu egzistenciju morati da traže u nekim drugim sredinama u Crnoj Gori, ili izvan nje”, kazao je Marojević.

Teškoj situaciji, smatra Marojević, doprinosi to što se u Nikšiću nastavlja godinama kontinuirano propadanje velikih preduzeća.

“Nedavnim otvaranjem stečaja nad preduzećima Metalac i Javorak, oko 250 zaposlenih je ostalo bez posla. Kakva će biti sudbina ovih preduzeća možda nije teško prognozirati, imajući u vidu rezultate dosadašnjih stečajeva u Nikšiću i Crnoj Gori”, kazao je Marojević.

Podsjetio je da je najstariji i najveći hotel u gradu Onogošt dvije godine zatvoren i da je “očigledno da je nekome interes da taj objekat propada kako bi se prodao za što manje novca”. A sličnih primjera, smatra on, ima dosta.

“Najstarija i najveća mljekara u gradu, tehnološki dobro opremljena, sa kvalifikovanom radnom snagom i sa relativno dobrom sirovinskom bazom, već mjesecima ne radi. Nije teško pretpostaviti kakva sudbina i nju očekuje, kao i njenih stotinjak radnika. U posljednje tri godine u Nikšiću je samo u metalskom kompleksu izgubljeno oko 3.000 radnih mjesta, koja se nikako ne mogu nadomjestiti radnim mjestima u kafanama, kockarnicama i raznim prodavnicama”, kazao je Marojević.

Zbog svega toga, prema njegovim riječima, Nikšić je na ekonomskoj i demografskoj nizbrdici.

“Pitanje je ima li kraja tom posrtanju nekada industrijskog centra Crne Gore. Odgovor na to pitanje se za sada ne nazire”, zaključio je Marojević.

Penzije veće od državnog prosjeka

Prema podacima Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja u januaru je u Nikšiću isplaćeno 16.684 penzija, a od tog broja 15.551 je korisnik prava na penziju, dok je 1.133 korisnika ostalih prava.

“U odnosu na isti period 2014. godine broj penzionera koji su ostvarili pravo na starosnu penziju je porastao za 1,35 odsto, dok je broj korisnika invalidske penzije opao za 1,68 odsto. Broj korisnika porodične penzije je takođe u padu, za 0,27 odsto”, navedeno je u odgovoru Fonda PIO.

Prema statističkim podacima koji se odnose na isplatu penzija za januar, prosječna penzija u opštini Nikšić iznosi 284,93 eura i za 4,25 odsto je veća u odnosu na prosječnu penziju u Crnoj Gori, koja iznosi 273,31 euro.

Trećina nikšićkih penzionera prima penziju u iznosu od 300 do 500 eura, dok 644 njih ima penziju do stotinu eura. Čak 952 Nikšićanina ima penziju čiji iznos prelazi 500 eura.

Bonus video: