Pare privatnicima, a država je žirant

Vlada usvojila nacrt ugovora, uskoro i dogovor sa razvojnim fondom Abu Dabija oko termina potpisivanja
5 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Vesko Belojević
Vlada Crne Gore, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 21.03.2015. 19:39h

Uslovi za kredit iz Abu Dabija za poljoprivredu je sporan za SDP, ali ga je i pored toga Vlada odobrila.

Manjoj članici vladajuće koalicije se ne dopada to što za kredit koji će koristi privatne firme Vlada daje garancije. Abu Dabi Fondo za razvoj (ADFD) odobrio je kredit za poljoprivredu vrijedan 50 miliona dolara (sada oko 47 miliona eura) za koji je garancije dala država. Vlada je dala saglasnost i na nacrt ugovora.

Problem u vezi sa arapskim kreditom bio je i na sjednici Vlade 12. februara jer je ministrima bila dostavljena samo informacija o uslovima i načinu korišćenja novca iz tog kredita bez nacrta ugovora.

Ministru poljoprivrede i ruralnog razvoja Petru Ivanoviću je zbog takve procedure prigovorilo nekoliko ministara SDP-a, ali i njegove partijske kolege iz DPS-a, pa je nacrt ugovora naknadno dostavljen.

Te informacije “Vijestima” juče je potvrdilo više izvora iz SDP-a i DPS-a.

“Vijesti” juče nisu dobili odgovor iz SDP-a da li su njihovi ministri na kraju glasali za nacrt ugovora, kao ni komentar o uslovima pod kojima je kredit odobren, pitanju valutnog rizika, troškova kredita...

Ministar poljoprivrede Petar Ivanović “Vijestima” je kazao da se od prvog termina potpisivanja odustalo jer su na sjednici Vlade kada je razmatrana informacija o pregovorima sa ADFD pojedini članovi postavili pitanje uslova kreditiranja zbog čega je Vlada odlučila da obezbijedi dodatni rok za eventualno dostavljanje boljih alternativnih ponuda.

“Kako u datom roku nije dostavljen nijedan bolji predlog, nakon što je ponovo razmotrila informaciju koju je pripremilo Ministarstvo poljoprivrede i predlog ugovora, Vlada je dala zeleno svjetlo da se isti potpiše. Očekujemo da ubrzo sa razvojnim fondom Abu Dabija usaglasimo termin potpisivanja ugovora”, rekao je Ivanović.

Upravni odbor arapskog fonda je u junu prošle godine odobrio finalnu ponudu za kredit po kamatnoj stopi od 2,5 odsto, grejs period od četiri godine i rok vraćanja od 17 godina. Ivanović je kazao da su ti uslovi povoljniji nego oni koje su ranije nudili, prije svega zbog dužeg grejs-perioda i roka otplate. Dodao je da će sve druge troškove kredita snositi ministarstvo, da će krajni korisnici snositi troškove valutnog rizika i da će za njih konačna kamata biti 2,5 odsto.

Troškovi obrade kredita iznose 0,5 odsto. Za sada nijesu poznati ostali troškovi koje će snositi ministarstvo. Nacrt ugovora još nije dostupan javnosti.

Žugić: Valutni rizik eliminišu dobri uslovi

Ministar finansija Radoje Žugić istakao je da su uslovi pod kojima je odobren kredit izuzetno povoljni za podsticanje razvojnih projekata u poljoprivredi.

"To je prilika da se poveća njena likvidnost po povoljnim uslovima. Valutni rizik je važno pitanje, ali ako vidimo ostale uslove, nikoga nećemo primorati da koristi novac ako ne ocijene povoljnim uslove. Svi ostali elemeti kredita su povoljni i eliminišu rizike valutnog kursa ”, kazao je juče Žugić.

Bonus video: