Državna komisija odlučila: Stop Bemaksu za skoro milion

Komisija je utvrdila da ponuda Bemaksa nije u skladu sa uputstvom ponuđačima iz tenderske dokumentacije
182 pregleda 1 komentar(a)
Bemaks, Foto: Obrad Pješivac
Bemaks, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 20.03.2015. 16:41h

Državna Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki usvojila je žalbu konzorcijuma firmi Tehnoput MNE, Ding Podgorica i Carinvest Kotor i poništila tender Ministarstva saobraćaja - Direkcije za saobraćaj vezano za izvođenje radova na rekonstrukciji magistralnog puta Tuzi- Pljoče.

Naručilac sporne nabavke prethodno je 20. februara ove godine donio odluku o izboru najpovoljnije ponude podgoričke kompanije Bemaks, vrijedne ukupno 970.410 eura.

Neto cijena iz ove ponude je iznosila 815.470 eura, dok se 154.939 eura odnosilo na PDV.

Državna komisija je usvojila žalbu konzorcijuma firmi jer ponuda Bemaksa, kako obrazlaže, nije bila sačinjena u skladu sa uputstavom ponuđačima iz tenderske dokumentacije. Komisija ukazuje da dio ponude nije označen potpisom ovlašćenih licaVeselina Kovačevića, izvršnog direktora, i Maše Vukotić, ovlašćenog zastupnika, već je na spornoj strani ovlašćeno lice potpisalo dato ovlašćenje, kao dokument radi njegovog izdavanja.

U rješenju je navedeno da je na strani 179 ponude Bemaksa dostavljena lista radova koji su izvedeni u posljednjih pet godina, kao dokument potpisan od ovlašćenih lica ponuđača, ali nije u skladu sa datim ovlašćenjem, i označena potpisom oba lica u smislu uputstva ponuđačima. Navode da je označena samo potpisom Kovačevića, zbog čega cijene da je ova ponuda neispravna u smislu Zakona o javnim nabavkama.

Ispitujući ovaj tender po službenoj dužnosti, Komisija je utvrdila da rok važenja garancije ponude nije bio usaglašen u pozivu ponuđačima upućenom za javno nadmetanje i upustvima iz tenderske dokumentacije.

Bonus video: