Nižim cijenamam mame ruske turiste u Crnu Goru

“Broj individualnih dolazaka sa ovog tržišta, prema podacima hotelijera u prvom kvartalu ove godine značajnije je povećan u odnosu na isti prošlogodišnji period, imajući u vidu povoljne aranžmane i dobru avio povezanost”, rekli su iz NTO
106 pregleda 4 komentar(a)
NTO Moskva, Foto: NTO
NTO Moskva, Foto: NTO
Ažurirano: 20.03.2015. 12:24h

Rezervacije smještaja sa ruskog tržišta su, prema informacijama turoperatora, ove godine počele kasnije, pa u narednom periodu predstoji intenzivnija prodaja aranžmana za Crnu Goru, uz umjereni optimizam, saopšteno je iz Nacionalne turističke organizacije (NTO).

Iz NTO, koja predstavlja crnogorsku ponudu na sajmu turizma MITT u Moskvi, kazali su da se aktuelna politička dešavanja u Ukrajini, devalvacija rublje i pad životnog standarda odražava na putovanja ruskih državljana generalno, a posebno kada su u pitanju zemlje eurozone koje su značajno skuplje u odnosu na isti period prošle godine.

Turoperatori, kako se navodi, ističu prednost Crne Gore u odnosu na druge destinacije, prije svega što ruskim turistima nije potrebna viza za boravak do 30 dana, kao i to što je crnogorska privreda uglavnom korigovala cijene usluga za to značajno tržište u odnosu na prošlu godinu.

“Broj individualnih dolazaka sa ovog tržišta, prema podacima hotelijera u prvom kvartalu ove godine značajnije je povećan u odnosu na isti prošlogodišnji period, imajući u vidu povoljne aranžmane i dobru avio povezanost”, rekli su iz NTO.

U prilog tome, kako se dodaje, govori i istraživanje kompanije Amadeus IT Group kada je u pitanju avio saobraćaj između Rusije i Crne Gore, frekvencija, raspored letova, raspoloživi kapaciteti, stepen popunjenosti i broj putnika.

Nacionalni avioprevoznik Montenegro Airlines u saradnji sa turoperatorima sa tog tržišta, će tokom ljetnje turističke sezone imati oko 20 letova sedmično iz Moskve za Tivat i Podgoricu.

“Novitet u redu letjenja nacionalne aviokompanije je redovna linija za Sankt Peterburg, dva puta sedmično, u periodu od maja do septembra”, rekli su iz NTO.

Takođe, od juna ruski avioprevoznik Rossiya Airlines, uvodi redovnu liniju na relaciji Sankt Peterburg - Tivat.

Kao i prethodnih godina ruske avio kompanije Aeroflot, Transaero i Siberia, u saradnji sa generalnim zastupnikom za Crnu Goru, Fly Montenegro, imaju redovne letove na godišnjem nivou, a biće realizovani i čarter letovi iz Ekaterinburga, Samare i Tjumena. Novina je i da je prodaja na tržištu Bjelorusije znatno poboljšana, kao i da će se broj čarter letova uvećati u odnosu na prošlu godinu.

NTO će, kako je najavljeno, u predstojećem periodu pojačati aktivnosti na tržištu Istočne Evrope i početkom aprila u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom prezentovati ponudu na sajmu u Sankt Peterburgu i Bakuu. Planirani su i poslovni susreti i prezentacija ponude na tržištu Ukrajine u cilju dodatnog animiranja istočno-evropskog tržišta.

Crnu Goru je tokom prošle godine posjetilo oko 320 hiljada turista iz Rusije, koji su ostvarili preko 2,6 miliona noćenja, što čini povećanje od šest odsto u odnosu na 2013. Prosječni boravak je trajao oko osam dana. Turisti iz Rusije učestvuju sa oko 28 odsto u ukupnoj strukturi stranih turista.

U okviru objedinjenog nastupa na štandu NTO, ponudu u Moskvi predstavljaju lokalne turističke organizacije Budve, Bara, Tivta i Ulcinja, Montenegro Airlines, turoperator R-Tours Montenegro, hotelske grupe (HG) Montenegro Stars, Budvanska rivijera, Queen of Montenegro, Hotelsko-turističko preduzeće (HTP) Ulcinjska rivijera, Beppler&Jacobson - hotel Avala, Maestral, Monte Casa, kao i Fly Montenegro i turistička agencija Kompas Montenegro.

Na sajmu zdravstvenog turizma, koji se ove godine održava u okviru sajma MITT u Moskvi, ponudu predstavlja Institut Igalo.

Na sajmu, prema podacima organizatora, učestvuje preko dvije hiljade izlagača iz oko 200 destinacija, od kojih su 74 odsto turistički agenti i turoperatori.

Bonus video: