Prikupljeno 1,88 miliona litara kravljeg mlijeka

“Od ukupnog ulaza mlijeka u mljekarama, 37,24 odsto prerađeno je u konzumno mlijeko, 27,08 odsto u fermentisane mlječne proizvode, a 2,74 odsto u pavlaku”, navodi se u izvještaju
0 komentar(a)
mlijeko, mljekara, Foto: Shutterstock
mlijeko, mljekara, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.03.2015. 10:50h

Ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka u januaru ove godine iznosila je 1,88 miliona litara, sa prosječnim sadržajem masti 3,79 odsto i proteina 3,24 odsto, saopšteno je iz Monstata.

“Od ukupnog ulaza mlijeka u mljekarama, 37,24 odsto prerađeno je u konzumno mlijeko, 27,08 odsto u fermentisane mlječne proizvode, a 2,74 odsto u pavlaku”, navodi se u izvještaju.

Ostale količine prikupljenog mlijeka upotrijebljene su za proizvodnju kajmaka, drugih žuto-masnih proizvoda i kravljeg sira.

Od dobijenih mlječnih proizvoda u mljekarama, veći dio prikupljenog mlijeka upotrijebljen je za preradu u konzumno mlijeko i proizvodnju sira isključivo od kravljeg mlijeka.

Ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka, ne uključuje količine mlijeka iz uvoza, već isključivo količine koje su mljekare i sirare otkupile sa farmi na teritoriji Crne Gore.

Istraživanjem se prikupljaju podaci o ulazu sirovog kravljeg mlijeka u mljekarama i dobijenim mlječnim proizvodima, sa mjesečnom periodikom prikupljanja podataka.

Podaci o ukupnoj količini prikupljenog kravljeg mlijeka sa farmi, ne uključuju količine koje su uvezene iz zemalja Evropske unije (EU) ili drugih zemalja.

Istraživanjem su obuhvaćene sve mljekare i sirare.

Bonus video: