PKCG: Izgradnjom autoputa do ravnomjernog razvoja sjevera i juga Crne Gore

Na sjednici Odbora Udruženja saobraćaja PKCG, koja je održana u utorak, saopšteno je da je u prošloj godini postignuto najbolje finansijsko rješenje i konačni sporazum za izgradnju najvećeg infrastrukturnog projekta, autoputa Bar – Boljari
131 pregleda 3 komentar(a)
autoput Bar - Boljare, Foto: Msp.gov.me
autoput Bar - Boljare, Foto: Msp.gov.me
Ažurirano: 19.03.2015. 15:03h

Izgradnja autoputa Bar-Boljari projekat je od strateškog značaja za Crnu Goru, čija će realizacija omogućiti ravnomjerniji razvoj sjevera i juga države, iskorišćavanje prirodnih bogatstava, razvoj turizma, bolje saobraćajno povezivanje i ukupan ekonomski razvoj, ocijenili su u Privrednoj komori (PKCG).

Na sjednici Odbora Udruženja saobraćaja PKCG, koja je održana u utorak, saopšteno je da je u prošloj godini postignuto najbolje finansijsko rješenje i konačni sporazum za izgradnju najvećeg infrastrukturnog projekta, autoputa Bar – Boljari.

“Uz pozitivne pokazatelje iz prošle godine, nova infrastrukturna ulaganja, kao i realizaciju usvojenih programa za pomoć preduzećima iz oblasti saobraćaja, u narednom periodu moglo bi se očekivati podizanje konkurentnosti domaćih preduzeća, kao i mnogo bolja infrastrukturna povezanost sa zemljama iz okruženja”, rekli su iz PKCG.

Odbor Udruženja saobraćaja razmatrao je Informaciju o poslovanju u oblasti saobraćaja za prošlu godinu, mogućnosti saradnje sa Fakultetom za pomorstvo u Kotoru, kao i implementaciju Pravilnika o primjeni Zakona o akcizama.

Dekan Fakulteta za pomorstvo, Danilo Nikolić, rekao je da su kratkoročni ciljevi te obrazovne institucije formiranje centra za inovacije u pomorstvu, kao i centara za obuku pomoraca i obuku radnika na naftnim platformama.

“To bismo uradili u saradnji sa partnerima iz inostranstva. Dugoročni cilj je formiranje pomorskog klastera u Crnoj Gori, po uzoru na sličan u norveškom gradu Alesundu”, rekao je Nikolić i pozvao privrednike na saradnju sa Fakultetom za pomorstvo.

Iz PKCG su naveli da je promet putnika u prošloj godini porastao u svim vidovima saobraćaja, osim u pomorskom gdje je zabilježen pad od 1,5 odsto u odnosu na 2013.

“Najveći rast u broju prevezenih putnika zabilježen je u željezničkom saobraćaju 21,7 odsto, u drumskom 10,8 odsto i vazdušnom 3,4 odsto. Promet robe je u istom uporednom periodu porastao sedam odsto u pomorskom saobraćaju i 6,1 odsto u vazdušnom, dok je u drumskom i željezničkom promet robe bio manji dva odsto odnosno 13,5 odsto”, dodaje se u saopštenju.

U Informaciji o poslovanju u oblasti saobraćaja za prošlu godinu, navodi se, između ostalog, da je u broj zaposlenih u sektoru saobraćaja pao 1,5 odsto, dok su prosječne bruto zarade porasle 3,3 odsto u odnosu na 2013.

“Robna razmjena je bila manja 1,3 odsto u odnosu na 2013. Izvoz je bio u manji deset odsto, dok je uvoz porastao 0,6 odsto”, zaključuje se u saopštenju.

Na sjednici je ocijenjeno da bi narednu sjednicu trebalo posvetiti problemima u željezničkom transport.

Bonus video: