Za popravku pumpi Solane oko 200.000 eura

Okrugli sto je organizovao Centar za zaštitu ptica (CZIP), a iz Ministartsva su prisutne obavijestili da pripremaju informaciju u kojoj će od Vlade tražiti novac za popravke i obnovu Ulcinjske solane
0 komentar(a)
Solana, Solana Bajo Sekulić, Foto: Samir Adrović
Solana, Solana Bajo Sekulić, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 18.03.2015. 17:48h

Ministarstvo održivog razvoja i turizma tražiće od Vlade 197 hiljada eura za popravku pumpi, ispumpavanje slatke i upumpavanje slane vode u bazene Ulcinjske solane, saopšteno je na okruglom stolu povodom zaštite Solane.

Okrugli sto je organizovao Centar za zaštitu ptica (CZIP), a iz Ministartsva su prisutne obavijestili da pripremaju informaciju u kojoj će od Vlade tražiti novac za popravke i obnovu Ulcinjske solane.

U saopštenju CZIP se navodi da će na osnovu sprovedenih procedura zaštite Studiju zaštite Ulcinjske solane, do oktobra ove godine, tu inicijativu staviti na dnevni red lokalnog parlamenta.

Iz CZIP-a su podjestili na odluku Borda direktora solane iz 2005. godine o zabrani lova i ribolova na Solani i Odluku Stečajne uprave o zabrani ulaska na Ulcinjsku solanu bez posebne dozvole.

Opština Ulcinj, koja je osnivač lokalnog Preduzeća za zaštitu i uzgoj divljači, konsultovaće se sa ministarstvom kako bi se dio solane, koji se sada protivzakonito tretira kao lovište, proglasio nelovnom površinom.

Kako je saopšteno, iz CZIP-a su zaključili da bi se time na cijelom prostoru solane uspostavila trajna zabrana lova.

Oni su objasnili da su u Prostorno urbanističkom planu Opštine Ulcinj, koji je u završnoj fazi, sve zainteresovane strane dužne da daju prijedloge za valorizaciju prostra Ulcinjske solane koji će se temeljiti na održivom razvoju.

U skladu sa međunarodnim obavezama, Ministarstvo se obavezalo da će donijeti upravni akt kojim se Ulcinjska solana proglašava zvaničnim Emerald područjem na osnovu standarda Bersnke konvencije o zaštiti divlje flore i faune.

Opština Ulcinj i CZIP obavezali su se, kako je saopšteno, da će u narednom periodu vršiti intezivni monitoring ilegalnih aktivnosti i o tome obavještavati resorne organe

Iz CZIP-a su zaključili da će, u saradnji sa lokalnom turističkom organizacijom, nastaviti aktivnu promociju Ulcinjske solane kao eko turističke destinacije.

Bonus video: