Prvo da provjere mogu li u penziju

Pravo na prijevremenu penziju imaju radnici državnih kompanija kojima je radni odnos prekinut zbog odlaska firmi u stečaj
171 pregleda 0 komentar(a)
Rožaje protest, Foto: Aida Skorupan
Rožaje protest, Foto: Aida Skorupan
Ažurirano: 18.03.2015. 18:41h

Radnici bivših državnih preduzeća koja su otišla u stečaj trebalo bi prije prikupljanja dokumentacije za odlazak u penziju po novim izmjenama Zakona i PIO, da provjere kod nadležne područne jedinice Fonda PIO da li ispunjavaju uslove za ostvarivanje ovog prava, saopšteno je “Vijestima” iz Fonda penzijskog i invalidskog osifuranja na čijem čelu je Dušan Perović.

Izmjene zakona o penzijsko- invalidskom osiguranju, koje su prošle sedmice stupile na snagu, omogućavaju penzionisanje po povlašćenim uslovima radnicima bivših državnih preduzeća koja su otišla u stečaj. Izmjena zakona objavljena je u Službenom listu 10. marta.

Izmjenama je uveden novi član kojim je propisano da osiguranik kome je u privrednom društvu, u kojem je država imala vlasnički udio, prestao radni odnos zbog uvođenja stečaja, stiče pravo na starosnu penziju sa navršenih 30 godina staža za muškarce, odnosno 25 godina staža za žene.

Pravo na starosnu penziju u skladu ovim članom može se ostvariti do 1. jula 2015. godine.

Dokumentacija koju je, kako je saopšteno iz Fonda PIO, potrebno podnijeti prilikom predaje zahtjeva za ostvarivanje prava na penziju nadležnoj područnoj jedinici Fonda, je sljedeća: zaključena radna knjižica; rješenje o prestanku radnog odnosa usljed stečaja; prijava podataka za utvrđivanje staža osiguranja, zarade, naknade zarade, odnosno osnovice osiguranja i visine uplaćenog doprinosa za tekuću godinu (M4 obrazac); kopiju vojne knjižice (podnose muškarci) i izvode iz matične knjige rođenih za djecu (podnose žene osiguranice koje su rađale).

Fond PIO nema procjenu koliko ljudi bi po ovom članu moglo otići u penziju jer nije urađena sveobuhvatna analiza.

“Iznos sredstava potrebnih za isplatu penzija korisnika prava koji pravo na starosnu penziju ostvare po osnovu navedene odredbe Zakona o PIO biće precizno utvrđen tek nakon isteka perioda u kome se navedeno pravo može ostvariti. S obzirom na to da budžetom Fonda PIO za 2015. godinu nijesu predviđena sredstva za isplatu penzija po ovom osnovu, podrazumijeva se da je za finansiranje ovih izdataka potrebno obezbijediti dodatna sredstva i izvore finansiranja. Način obezbjeđivanja navedenih sredstava utvrdiće se u saradnji sa Ministarstvom finansija”, saopšteno je iz ovog Fonda.

Izmjene ovog zakona predložila je Stranka penzionera i invalida, a podnosilac Skupštini bio je poslanik Demokratskog fronta Janko Vučinić. Zakon je usvojen iz drugog puta a za njega je osim poslanika opozicije, glasao i dio predstavnika SDP i manjinskih stranaka.

Deficit Fonda PIO 40 odsto - 160 miliona

Deficit Fonda PIO iznosi oko 40 odsto sume od potrebnih oko 400 miliona za isplatu penzija, pa se taj iznos obezbjeđuje iz državnog budžeta. Deficit prema tim podacima iznosi oko 160 miliona eura.

"Fond se dominantno finansira iz izvornih, odnosno namjenskih prihoda koje čine prihodi od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje i ostali izvorni prihodi, dok se nedostajuća sredstva obezbjeđuju iz opštih prihoda budžeta”, saopšteno je iz Fonda PIO.

Bonus video: