Inspekcija kaznila 25 subjekata koji su se reklamirali i oglašavali suprotno Zakonu

“Tržišna inspekcija obavlja inspekcijski nadzor u oblasti prometa robe i pružanju trgovinskih usluga na unutrašnjem tržištu u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini. Tim Zakonom, pored ostalog, propisano je da se trgovina može obavljati elektronskim putem, u skladu sa posebnim zakonom”, objasnili su iz Uprave
361 pregleda 4 komentar(a)
Booking, Foto: Shutterstock
Booking, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 08.10.2018. 12:04h

Turistička inspekcija ove godine je sankcionisala 25 subjekata koji su se reklamirali i oglašavali putem medija, digitalnih platformi i društvenih mreža suprotno Zakonu o turizmu i ugostiteljstvu, u ukupnom iznosu od 21,5 hiljada eura.

Iz Uprave za inspekcijske poslove kazali su agenciji Mina-business da Turistička inspekcija, kao jedna od nadležnih prilikom kontrole djelatnosti koje se realizuju preko interneta, u tim slučajevima postupa po novom Zakonu o turizmu i ugostiteljstvu, kojim su propisani uslovi oglašavanja i reklamiranja subjekata koji obavljaju turističku djelatnost.

“Turistička inspekcija je obavljala nadzor subjekata koji se reklamiraju i oglašavaju putem elektronskih i štampanih medija, digitalnih platformi kao što su booking.com, tripadvisor i Airbnb, kao i društvenih mreža, suprotno navedenom Zakonu i po tom osnovu sankcionisala 25 subjekata u ukupnom iznosu od 21,5 hiljada eura”, naveli su iz Uprave.

Turistička inspekcija, kako su rekli, obavlja nadzor na osnovu podataka koji se odnose na oglašavanje i reklamiranje turističke djelatnosti putem interneta. Takođe, inicijativa nezadovoljnog gosta je često put do otkrivanja nelegalnog oglašavanja.

Pored Turističke u kontrolu djelatnosti koje se realizuju preko interneta uključene su i Tržišna i Inspekcija za usluge informacionog društva.

“Tržišna inspekcija obavlja inspekcijski nadzor u oblasti prometa robe i pružanju trgovinskih usluga na unutrašnjem tržištu u skladu sa Zakonom o unutrašnjoj trgovini. Tim Zakonom, pored ostalog, propisano je da se trgovina može obavljati elektronskim putem, u skladu sa posebnim zakonom”, objasnili su iz Uprave.

Zakonom o unutrašnjoj trgovini propisana je distanciona trgovina kao poseban oblik trgovine na malo, odnosno putem sredstava distancione komunikacije u okviru prodajne mreže koju je organizovao trgovac.

“Takođe, propisani su i uslovi za obavljanje trgovine, pa to podrazumijeva da svi koji žele da se bave distancionom trgovinom treba da ispunjavaju obaveze propisane Zakonom o unutrašnjoj trgovini i podzakonskim aktima”, naveli su iz Uprave.

Oni su dodali da prije toga moraju biti upisani u Centralni registar privrednih subjekata, u skladu sa odredbama Zakona o privrednim društvima. Istovremeno, prava potrošača prilikom distancione trgovine zaštićeni su Zakonom o zaštiti potrošača.

“U ovoj godini, tržišni inspektori su obavili šest inspekcijskih pregleda u vezi sa obavljanjem distancione prodaje kao oblika trgovine na malo. U tim kontrolama nijesu utvrđene nepravilnosti”, precizirali su iz Uprave.

Tržišna inspekcija, kako su podsjetili, ima mogućnosti da spriječi i preduzme mjere protiv trgovca koji obavlja trgovinu putem društvenih mreža samo ako trgovac ima prijavljenu trgovinu.

“Međutim, kako je, kada se radi o društvenim mrežama, uglavnom riječ o građanima koji nemaju prijavljenu trgovinu, nema načina da tržišni inspektor utvrdi lokaciju i da na licu mjesta utvrdi nepravilnost”, objasnili su iz Uprave.

Inspekcija za usluge informacionog društva u toj oblasti postupa prema Zakonu o elektronskoj trgovini.

“Tim Zakonom se uređuje pružanje usluga na razdaljinu, uz naknadu, putem elektronske opreme za obradu i skladištenje podataka na lični zahtjev korisnika, odgovornost davalaca usluga informacionog društva i pravila u vezi sa zaključivanjem ugovora u elektronskoj formi”, naveli su iz Uprave.

Pružanje usluga informacionog društva je slobodno i nije potrebna posebna dozvola, odobrenje ili koncesija.

Iz Uprave su kazali da ukoliko davalac usluga informacionog društva navodi cijene, one moraju biti jasno i nedvosmisleno iskazane. Pogotovo je potrebno naznačiti da li su u navedene cijene uključeni troškovi dostave, ostali manipulativni, porez i drugi troškovi koji na njih utiču.

Prodaja putem web sajta je, kako su rekli, sada uobičajen način prometa i većina preduzeća ima svoje web sajtove koje prvenstveno koriste u reklamne svrhe, naravno i za prodaju proizvoda.

“Kontrolu takvih sajtova preko kojih se obavlja elektronska trgovina sprovodi Inspekcija za usluge informacionog društva i u ovoj godini obavila je 26 pregleda u toj oblasti, pri čemu nije utvrdila nepravilnosti”, zaključili su iz Uprave.

Bonus video: