Dodijeljeno deset ugovora za grantove

Ugovori su dodijeljeni ulcinjskom preduzeću Ela Magic, kolašinskom Exploreru, barskom PI EM-u i Explore Skadar Lakeu i vinarijama „Đurišić“ i „Klisić“ iz Virpazara. Ugovori su dodijeljeni i preduzetnicima Radovanu Vukaševiću, Brankici Đalac Pastrović, Jeleni Dabanović i Jasmini Mistović iz Virpazara
150 pregleda 2 komentar(a)
novac, euro, Foto: Reuters
novac, euro, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.03.2015. 14:43h

Unija poslodavaca (UPCG) i Delegacija EU u Crnoj Gori uručili su danas ugovore o dodjeli grantova, vrijednih preko 20,13 hiljada eura, predstavnicima deset prvorangiranih projekata u okviru projekta Prekogranične rute za jačanje turističkog sistema i ekonomski razvoj Skadarskog jezera.

Ugovori su dodijeljeni ulcinjskom preduzeću Ela Magic, kolašinskom Exploreru, barskom PI EM-u i Explore Skadar Lakeu i vinarijama „Đurišić“ i „Klisić“ iz Virpazara. Ugovori su dodijeljeni i preduzetnicima Radovanu Vukaševiću, Brankici Đalac Pastrović, Jeleni Dabanović i Jasmini Mistović iz Virpazara.

Preduzeću Ela Magic je za projekat pod nazivom Unaprijeđenje postojećeg proizvoda: ELA – prirodni sapuni od maslinovog ulja, dodijeljen ugovor za grant od 1,72 hiljade eura, a Exploreru za projekat unaprijeđenja vanpansionske ponude na Skadarskom jezeru – nabavka opreme za kreiranje Jahačkih tura na Skadarskom jezeru, grant od 2,58 hiljada eura.

Ugovor za grantove od 1,32 hiljade eura, odnosno 1,63 hiljade euradodijeljeni su barskim preduzećima PI EM za projekat nabavke opreme za kreiranje bajking tura - Jezerskim stazama i Explore Skadar Lake za za projekat pd nazivom Explore Skadar Lake, nabavka opreme za kreiranje sedam dnevnih aktivnih ruta na Skadarskom jezeru.

Vinarijama „Đurišić“ i „“Klisić“ dodijeljeni su ugovori za grantove vrijedne po 1,7 hiljada eura za projekte pod nazivom Kreiranje promotivnog materijala i razvoj novih pakovanja za proizvode, odnosno Nabavka atomizera zapremine 200 litara za prskanje vinove loze.

Ugovori za grantove od po 2,58 hiljada eura dodijeljeni su Vukaševiću, Dabanović i Mistović za projekte uvođenja rasvjete na turističkom objektu Pješačac na Skadarskom jezeru, odnosno povećanje kapaciteta/nabavka broda za unaprijeđenje plovne ponude na Skadarskom jezeru i proširenje kapaciteta za proizvodnju upotrebne i ukrasne keramike i suvenira od gline.

Đalac Pastrović je dobila ugovor za grant vrijedan 1,72 hiljade eura za projekat nabavke peći za keramiku u cilju unaprijeđenja poslovanja.

Projekt menadžer UPCG, Mirza Mulešković, saopštio je da su tri granta dodijeljena za projekte unaprijeđenja turističke ponude Skadarskog jezera, četiri za projekte nabavke osnovnih sredstava preduzeća, dva za razvoj vizuelnog identiteta proizvoda, a jedan za poboljšanje infrastrukture.

„Važno je reći da je polovina raspoloživih grantova dodijeljena ženama preduzetnicima, što je potvrda opredijeljenja i podrške UPCG daljem razvoju ženskog preduzetništva u Crnoj Gori“, naveo je Mulešković.

On je kazao da je dodatna vrijednost projekta i to što su u toku procesa prijavljivanja za grantove na pograničnoj teritoriji registrovana tri preduzeća koja su do tog trenutka poslovala u sivoj zoni.

„Samim tim, projekat je doprinio tranziciji neformalnog biznisa u legalne tokove“, poručio je Mulešković.

Predstavnik Delegacije EU u Crnoj Gori, Donata von Sigsfeld, smatra da prekogranična saradnja između Crne Gore i Albanije predstavlja osnov, ne samo za dobre odnose, već i za ekonomsko-socijalni razvoj pograničnog regiona jer se bavi unaprijeđenjem turističke ponude i kulture.

„Ovaj program je finansirao 24 projekta od 2007. godine u ukupnom iznosu od 4,7 miliona eura. Grantovi koji su danas dodijeljeni pokazuju koliko je ovakva vrsta saradnje plodna. Ovakvom inicijativom za finansiranje malog biznisa civilno društvo podstiče ekonomski razvoj, pomažući razvoj preduzetništva u regionu Skadarskog jezera“, rekla je von Sigsfeld.

Ona je dodala da će dobitnici grantova direktno doprinijeti ekonomskom razvoju unaprijeđenjem seta usluga i proizvoda.

UPCG je poziv za dodjelu bespovratnih finansijskih sredstava raspisala u novembru, s ciljem jačanja ekonomskog potencijala Skadarskog jezera i pograničnog područja Crna Gora - Albanija.

Poziv je bio namijenjen preduzetnicima i malim i srednjim preduzećima koja posluju u tom regionu, a Komisija za evaluaciju oredloga projekata je, nakon uvida u dostavljene prijave, izabrala deset.

Pravilima projekta predviđeno je da dobitnici grantova planirane aktivnosti implementiraju do 15. jula.

Prekogranične rute za jačanje turističkog sistema i ekonomski razvoj Skadarskog jezera finansira EU iz druge komponente IPA 2007- 2013, u okviru programa prekogranične saradnje Crna Gora - Albanija. Projekat u Crnoj Gori implementira UPCG u partnerstvu sa Direkcijom za razvoj malih i srednjih preduzeća i Zavodom za zapošljavanje.

Sa albanske strane, implementator projekta je poslodavačka organizacija Biznis Albanija.

UPCG i partneri u projektu će u junu organizovati sajam u cilju promocije proizvoda i turističke ponude Skadarskog jezera i pogranične oblasti Crna Gora – Albanija.

„Tome će prethoditi kreiranje novih ruta za povezivanje aktivnosti privrednika iz tog regiona, kreiranje aplikacije koja će iste popularisati, realizacija promotivne kampanje o potencijalima i ponudi Skadarskog jezera i održavanje niza zajedničkih sastanaka privrednika iz Crne Gore i Albanije“, navodi se u saopštenju.