Izgradnjom žičare Cetinje-Kotor će se unaprijediti turistička ponuda

“Procjene govore kako bi Cetinje samo u prvoj godini funkcionisanja žičare moglo privući između 0,8 i 1,5 miliona eura dodatne potrošnje stranih turista. Veliku dobit imao bi i NP Lovćen koji u prvoj godini rada, zahvaljujući turistima koji budu koristili žičaru, može imati prihode između 1,3 i 2,4 miliona eura”, naveo je Bogdanović.
181 pregleda 14 komentar(a)
Aleksandar Bogdanović, Foto: Prijestonica Cetinje
Aleksandar Bogdanović, Foto: Prijestonica Cetinje
Ažurirano: 18.03.2015. 14:22h

Unaprijeđenje turističke ponude Crne Gore i doprinos boljoj preraspodjeli dobiti ostvarene u sektoru turizma, biće najveći benefiti gradnje žičare Kotor – Lovćen – Cetinje, ocijenjeno je danas na javnoj raspravi o nacrtu koncesionog akta i ugovora za taj projekat.

Predstavnik Ministarstva održivog razvoja i turizma, Velibor Goranović, rekao je da će žičara predstavljati ne samo centralni projekat za područje Cetinja i Boke, već i za državu Crnu Goru.

“Dobici su sada uglavnom koncentrisani duž obale, ali bi se realizacijom ovog projekta promet od sektora turizma povećao, dok bi Nacionalni park (NP) Lovćen, zajedno sa Prijestonicom Cetinje, ostvario dodatne prihode i time pozitivno uticao na ekonomsku situaciju u ovom dijelu Crne Gore”, ocijenio je Goranović na javnoj raspravi koja je održana u Prijestonici Cetinje.

Goranović je, kako je saopšteno iz Prijestonice, podsjetio i na dosadašnje korake u procesu priprema za raspisivanje međunarodnog tendera.

“U prethodnom periodu urađen je idejni projekat gradnje žičare, više studija izvodljivosti, nacrt elaborata o eksproprijaciji, idejno rješenje napajanja, elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu, kao i Prostorni plan posebne namjene za NP Lovćen, koji je usvojen u Skupštini Crne Gore”, rekao je Goranović.

Iz Prijestonice Cetinje su kazali da su javne rasprave posljednja faza uoči predstojećeg raspisivanja međunarodnog tendera.

Gradonačelnik Prijestonice, Aleksandar Bogdanović, očekuje uspješnu realizaciju predstojeće tenderske procedure.

“U Podgorici smo još 2013. godine predstavili koncept žičare, a toj konferenciji prisustvovali su predstavnici najznačajnijih evropskih kompanija i šire, koje se bave proizvodnjom, održavanjem i gazdovanjem tim sistemima. Prvi kontakti sa kompanijama iz Austrije, Italije, Švajcarske, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Rusije bili su podsticaj da nastavimo zajedničku komunikaciju, pa sada imamo njihovo konkretno interesovanje za termin početka i rok trajanja međunarodnog tendera”, saopštio je Bogdanović.

On je podsjetio da je projekat snažno podržala crnogorska Vlada i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

“Spremnost tih institucija da pomognu realizaciju projekta, kao i njihov dosadašnji rad, još su jedan faktor koji nam daje vjetar u leđa i uvjerava da ćemo sav posao završiti do kraja na najbolji mogući način”, smatra Bogdanović.

On je ocijenio da bi gradnja žičare rezultirala izuzetnim benefitima za područje Prijestonice Cetinje.

“Procjene govore kako bi Cetinje samo u prvoj godini funkcionisanja žičare moglo privući između 0,8 i 1,5 miliona EUR dodatne potrošnje stranih turista. Veliku dobit imao bi i NP Lovćen koji u prvoj godini rada, zahvaljujući turistima koji budu koristili žičaru, može imati prihode između 1,3 i 2,4 miliona eura”, naveo je Bogdanović.

Ti podaci su, kako je ocijenio, najbolja preporuka za bezrezervnu podršku samom projektu.

Bogdanović se osvrnuo i na prethodni period, tokom kojeg je bilo niz najava, ali i probijanja rokova.

“Nemam sumnju da će se naše čekanje, najčešće uslovljeno zahtjevnim procedurama u kojima je učestvovalo niz subjekata, isplatiti i da će predstojeći tender biti uspješan. Proteklo vrijeme donijelo je mnogo najava i diskusije o ovom projektu, ali sada smo na posljednjem stepeniku ka cilju, a to je uspostavljanje kvalitetnog privatno – javnog partnerstva koje će rezultirati ovim velikim projektom”, rekao je Bogdanović.

Predstavnik italijanske firme DBA group, koja je konsultant na projektu, Dragoljub Cibulić, govoreći o obavezama koncesionara rekao je da je on u obavezi da isprojektuje, finansira, izgradi i upravlja žičarom tokom koncesionog perioda, kao i da nakon njegovog isteka završeni infrastrukturni projekat prenese na državu.

“Postupak izbora kocesionara sprovešće se kao dvostepeni postupak dodjele koncesije, u skladu sa Zakonom o koncesijama i Uredbom o dvostepenom postupku dodjele koncesije”, objasnio je Cibulić.

Nakon javnih rasprava koje su u prethodna dva dana održane u Kotoru i na Cetinju, biće organizovana centralna javna rasprava u Podgorici.

Materijal će zatim biti proslijeđen Vladi, nakon čega predstoji tenderska procedura, koja će imati dvije faze, pretkvalifikacioni i kvalifikacioni tender.

Bonus video: