Otvaranje radnih mjesta vodi punjenju budžeta

"Što nam je država jača ekonomski, svima će biti bolje. Onda nećete morati da posežete za ad hoc porezima sa nekakvim kratkoročnim efektom punjenja budžeta”
120 pregleda 5 komentar(a)
Predrag Lešić, Foto: AmCham Montenegro
Predrag Lešić, Foto: AmCham Montenegro
Ažurirano: 17.03.2015. 19:14h

Cilj Američke privredne komore u Crnoj Gori (AmCham), prema riječima njenih predstavnika, je otvaranje većeg broja radnih mjesta što vodi punjenju budžeta, zbog čega se ne mora posezati za ad hoc porezima sa kratkoročnim efektom.

Predsjednik AmChama, Predrag Lešić kazao je da bi zajednički cilj trebalo da bude dovođenje Crne Gore svake godine na višu stepenicu po pitanju ekonomije.

"Što nam je država jača ekonomski, svima će biti bolje. Onda nećete morati da posežete za ad hoc porezima sa nekakvim kratkoročnim efektom punjenja budžeta”, rekao je Lešić na radnom doručku sa medijima na kojem je predstavljen novi direktor AmCham-a, Ivana Jovović.

Prema njegovim riječima, otvaranje što većeg broja radnih mjesta znači veću potrošnju i porez na dodatu vrijednost (PDV), a ukoliko su veći doprinosi i porezi na plate automatski je puniji budžet.

On je naveo da u okviru AmCham-a radi pet komiteta, od kojih se jedan bavi samo taksama.

"Taj komitet je definisao koje takse predstavljaju probleme i na lokalnom i državnom nivou. Imate disproporciju onog što je državni i lokalni nivo i neusaglašenost između samih opština”, rekao je Lešić.

On je ocijenio da ne treba ni lokalna samouprava da se finansira propisivanjem novih poreza, već od većeg PDV-a i većeg broja radnih mjesta.

Amcham je, kako je podsjetio, posvećen unaprijeđenju poslovnog ambijenta u cilju privlačenja investicija iz SAD-a.

Amcham trenutno ima 70 članica, a 40 odsto čine američke i kompanije sa udjelom američkog kapitala. Ostatak su kompanije sa udjelom stranog kapitala, uglavnom evropskih zemalja, a članice su im i crnogorske kompanije.

U Crnoj Gori postoje, kako je naveo, biznis barijere zbog kojih ne mogu da se privuku investitori, zbog čega je prioritet promjena biznis okruženja

“Kada smo počeli 2009. godine da radimo bili smo fokusirani na privlačenje investicija i tada smo shvatili da ne možemo da privučemo nijednu, jer je problem poslovno okruženje”, kazao je Lešić.

U Crnoj Gori postoje, kako je naveo, biznis barijere zbog kojih ne mogu da se privuku investitori, zbog čega je prioritet promjena biznis okruženja.

“Ako smanjimo biznis barijere biće nam lakše. Interesovanje postoji, ali je problem realizacija same investicije”, dodao je Lešić.

Na pitanje koje probleme je AmCham uočio, a tiču se postojećeg Zakona o radu, Lešić je odgovorio da je uočeno sedam problema za koja su oni dali rješenja.

“Krajem prošle godine potpisali smo Memorandum o saradnji u koji su stavljeni ti problemi, a predstavljeni su i Vladi, poslovnim udruženjima i sindikatima”, rekao je Lešić.

On je naveo da imaju povratnu informaciju da je tih sedam rješenja nekako implemetirano u novi zakon o radu koji se očekuje do kraja mjeseca.

Na pitanje šta su predložili u dijelu koji se tiče ugovora na određeno i neodređeno, predstavnik AmCham-a, Milica Dragojević odgovorila je da se nijesu bavili pitanjem otpremnina već regulisanje samog odnosa između poslodavaca i zaposlenih ukoliko dođe do povrede radne obaveze da se to utvrdi na jedan lakši način.

“Većina naših članica je rekla da ne bi imala problem da odmah zaposlenima da ugovore na neodređeno ukoliko bi ovi procesi bili regulisani na fleksibilan način i koji omogućava lijepu radnu atmosferu i zaposlenom i poslodavcu”, objasnila je Dragojević.

Lešić je kazao da njima, kao poslodavcima, nije u interesu da imaju velika ovlašćenja.

“Mi se borimo za pravedan sistem gdje možemo da nagradimo radnike ili u obrnutom smislu 'nagradimo' neradnike. Trenutno možemo da nagradimo radnike, ali imamo probleme sa neradnicima i to je naslijeđe prethodnog sistema”, rekao je Lešić.

Svima bi, kako je dodao, trebalo da bude cilj otvaranje što više radnih mjesta, ali to se ne može očekivati kada ne mogu da se oslobode viška ljudi koji ne završavaju i ne ispunjavaju radne obaveze.

“Mi se borimo za pravedan sistem gdje možemo da nagradimo radnike ili u obrnutom smislu 'nagradimo' neradnike. Trenutno možemo da nagradimo radnike, ali imamo probleme sa neradnicima i to je naslijeđe prethodnog sistema”

Jovović je kazala da su aktivnosti AmCham-a usmjerene na unaprijeđenje poslovnog ambijenta, sa posebnim akcentom na oblasti sive ekonomije, radnih odnosa, građevinarstva i nekretnina, poreza i zdravlja.

Ona je podsjetila i da AmCham sporovodi svake dvije godine istraživanje među članicama o zadovoljstvu poslovnim okuženjem u Crnoj Gori.

“U nedavno prezentovanom Izvještaju za prošlu godinu, 30 odsto članica je ocijenilo da se poslovni ambijent u posljednje dvije godine poboljšao, a prema generalnoj ocjeni članica Crna Gora je i dalje atraktivna destinacija za investicije”, precizirala je Jovović.

AmCham, takođe, pet godina sprovodi program stažiranja koji je namijenjen studentima na završnoj godini sa Univerziteta Crne Gore, Mediteran i Donja Gorica.

“Aplikacije za učešće u program stažiranja počinju danas, a ove godine učestvuje deset kompanija sa 21 pozicijom za stažiste”, precizirala je Jovović.

Program, kako je dodala, omogućava studentima da u trajanju od tri mjeseca obave praksu u jednoj od članica AmCham-a koje su se prijavile za program.

“Takođe ćemo nastaviti da unaprijeđujemo poslovni ambijent, radimo na edukaciji mladih sa krajnjim ciljem kreiranja poslovnog i stabilnog ambijenta kako bi Crna Gora bila privlačna destinacija za održive strane investicije koje su značajne za crnogorsku ekonomiju”, zaključila je Jovović.

Bonus video: