Danas se obilježava Svjetski dana prava potrošača

Predstavnici Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) poručili su potrošačima da vode računa šta kupuju i prijave svaku nepravilnost koju primijete na tržištu, posebno kad je hrana u pitanju
151 pregleda 0 komentar(a)
potrošačka korpa, Foto: Shutterstock
potrošačka korpa, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.03.2015. 09:57h

Svjetski dan prava potrošača obilježava se danas u cilju promocije značaja njihove zaštite i kao instrument za podizanje globalne svijesti o potrošačkim pravima.

Svjetski dan prava potrošača ove godine obilježava pod sloganom - Svaki potrošač ima pravo na bezbjednu hranu, a širom svijeta se sprovode različite kampanje kako bi se omogućila promocija sveobuhvatnih temeljnih potrošačkih prava.

Predstavnici Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) poručili su potrošačima da vode računa šta kupuju i prijave svaku nepravilnost koju primijete na tržištu, posebno kad je hrana u pitanju.

Oni su dodali da marketinške prakse velikih prehrambenih kompanija, dostupnost i raspoloživost nezdrave hrane, kao i nedostatak informacija, potrošačima otežava izbor zdrave hrane.

Predstavnici Ministarstva ekonomije su poručili da će položaj crnogorskih potrošača u društvu i odnos trgovaca prema njima biti unaprijeđivani svake godine, uz nezaustavljiv tok progresivnih promjena kojima doprinosi rad svih subjekata u sistemu potrošačkih prava.

Oni su saopštili da je Ministarstvo, kao ključni nosilac politike zaštite potrošača, u proteklom periodu postiglo značajne rezultate u usaglašavanju zakonodavnog dijela sa pravnom tekovinom EU. Napredak je, kako su kazali, vidljiv i kroz osnivanje i rad Savjeta za zaštitu potrošača.

„Aktivnosti Savjeta fokusirane su na poboljšanje položaja potrošača, odnosno praćenje stanja njihove zaštite na tržištu i predlaganja odgovarajućih mjera u cilju njegovog unapređenja. To su mjere za zaštitu zdravlja, bezbjednosti i ekonomskih interesa, unaprjeđenje pravne zaštite, informisanja i obrazovanja, kao i za podizanje svijesti o značaju zaštite potrošača“, naveli su iz Ministarstva.

Svjetski dan prava potrošača prvi put obilježen 15. marta 1983. godine, kada je Generalna skupština UN-a usvojila smjernice za zaštitu potrošača. Usvajanjem smjernica UN-a, potrošačka prava su podignuta na položaj međunarodnog priznanja i legitimiteta, jednako priznata od razvijenih i zemalja u razvoju.

Bonus video: