Mogućnost saradnje sa Švedskom u vezi autoputa i izgradnji energane

Bilo je riječi, kazao je predsjednik Opštine Nikšić, i o mogućnosti uključivanja švedskih firmi u gradnju auto puta
61 pregleda 0 komentar(a)
Krister Asp, Veselin Grbović, Foto: Svetlana Mandić
Krister Asp, Veselin Grbović, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 13.03.2015. 14:37h

Predsjednik Opštine Nikšić Veselin Grbović i nerezistentni ambasador Kraljevine Švedske Krister Asp razgovarali su o mogućnostima saradnje i investiranja švedskih kompanija.

Izgradnja energane na komunalni otpad, prema riječima Grbovića, otvara vrata za saradnju jer je Švedska na tom polju otišla najdalje u Evropi.

„Postoji mogućnost da se kroz budući tender o privatno–javnom partnerstvu uključe i švedske firme koje imaju ogromno iskustvo. Intersantno je da Švedska uvozi komunalni otpad koji joj nedostaje i tako proizvodi električnu energiju i toplu vodu, tako da je i to šansa za saradnju na tom polju“, kazao je Grbović.

Bilo je riječi, kazao je predsjednik Opštine Nikšić, i o mogućnosti uključivanja švedskih firmi u gradnju auto puta.

„Mnogo je švedskih firmi zainteresovano da bude uključeno u izgradnju ovog puta kroz isporuku opreme, pa sam kao mogućnost predložio da formiramo eventualno zajedničko preduzeće sa montažom te opreme koja bi bila i jeftinija i pristupačnija“, kazao je Grbović.

Ambasador Kraljevine Švedske uvjeren je da će poslovni ljudi iz Švedske biti zainteresovani za saradnju i ulaganje jer, kako je kazao, Crna Gora i Nikšić pružaju mogućnosti.

Kazao je i da Švedska pruža punu podršku Crnoj Gori u procesu pristupanja Evropskoj Uniji.

„Naše mišljenje je da je mjesto Crne Gore u EU, i ona pripada porodici evropskih država. Članstvo Crne Gore u EU bilo bi korisno kako za vašu državu, tako i za EU. U Švedskoj smo veoma svjesni želje Crne Gore da pristupi Sjeveroatlanskoj Alijansi, ali kako naša država nije članica NATO-a ne možemo mnogo pomoći u realizaciji te vaše želje“, kazao je Asp.

Istakao je da Švedska podržavama želju i pravo Crne Gore da sama odabere formu svoje bezbjednosti.

Zahvalio se što će i Nikšićani imati priliku da pogledaju dokumentarnu dramu „Sedam“, koja je izvedena u više od 30 zemalja svijeta.

„Ova predsatva govori o fundamentalnoj vrijednosti, veoma važnoj u Švedskoj, na očuvanju ljudskih prava i problemu koje sve države imaju, a osnosi se na nasilje nad ženama. Treba se pronaći univerzalno rješenje za eliminisanje tog problema“, kazao je Asp.

Bonus video: