CEAC: Priznajte odluku Suda sa Kipra

Sud na Kipru zabranio prodaju imovine KAP-a, ali je stečajna uprava nije prihvatila
3 komentar(a)
Oleg Deripaska, Foto: Reuters
Oleg Deripaska, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.03.2015. 17:51h

Rezolucija Evropskog parlamenta je ozbiljna optužnica prema sklerotičnom tempu reformi crnogorske Vlade, njene neposlušnosti i neodgovornosti.

Parlament je s pravom zabrinut zbog manjka napretka kojeg je Crna Gora postigla u rješavanju fundamentalnih pitanja oko zaštite stranih investicija u zemlji, kazao je advokat Centralno evropske aluminijumske kompanije (CEAC) dr Matijas Menke.

Rezolucija je usvojena natprosječnom većinom na plenarnom glasanju u Evropskom parlamentu juče popodne. Ona, kako su saopštili iz CEAC-a, dovodi u pitanje volju Crne Gore da poštuje regulativu Evropske unije i sudske presude država članica.

CEAC Olega Deripaske je akcionar KAP-a koji je upravljao proizvodnjom do uvođeja stečaja 8. jula 2013. godine. Sada pred domaćim i stranim sudovima zbog povrede imovinskih prava tuže KAP i Crnu Goru.

"Vladino krajnje ignorisanje vladavine prava u Crnoj Gori dovelo je do brojnih međunarodnih arbitražnih predmeta protiv države koji rizikuju ugrožavanje finansijske stabilnosti zemlje. Sada, kao što je Evropski parlament jasno prepoznao, moramo da tome dodamo i nepoštovanje crnogorske vlade ne samo prema EU pravilima, nego i prema odlukama sudova EU članica”, naveo je Menke.

Crna Gora nije postupila po presudi suda sa Kipra kojom je traženo obustavljanje postupka prodaje imovine KAP-a. Prema njegovim riječima, “rezolucija Evropskog parlamenta ozbiljno dovodi u pitanje podobnost Crne Gore, njenu sposobnost da postane članica EU pod sadašnjim rukovodstvom”.

Kako su istakli iz CEAC-a, Rezolucija eksplicitno poziva Vladu da “riješi trgovinske sporove sa stranim investitorima koji su bitni za ekonomiju Crne Gore”, izražava ozbiljnu zabrinutost zbog “kašnjenja u rješavanju stečajnog postupka najvećeg industrijskog proizvođača Crne Gore, KAP-a i poziva na održivo rješenje spora “na bazi transparentnosti i vladavine prava”.

Bonus video: