Mojkovčani će dio Novog duvanskog dobiti postepeno

Biće urađena i procjena brendova cigareta starog DKP-a koje dobija Novi duvanski kombinat. Ova procjena nikada nije rađena
80 pregleda 4 komentar(a)
Fabrika duvana, Mojkovac, Foto: Arhiva Vijesti
Fabrika duvana, Mojkovac, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 12.03.2015. 19:42h

Mojkovačko preduzeće za trgovinu na veliko duvanskim proizvodima Montenegro duvan komerc sticaće procenat akcija i vlasništva u Novom duvanskom kombinatu srazmjerno svojim ulaganjima, saopštio je “Vijestima” predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović, nakon što su krajem prošle sedmice počeli razgovori sa investitorom.

“Budući da se radi o zajedničkom ulaganju, a ne kupovini akcija procenat vlasništva novog investitora će se povećavati srazmjerno onom što budu ulagali sve do ispunjenja investicionog programa. Po izgradnji fabrike, radi korektnosti mi ćemo obaviti novu procjenu imovine, ali i procjenu vrijednosti brendova Duvanskog kombinata u stečaju”, objasnio je Vujović.

Mojkovačka firma će nakon investiranja osam miliona eura imati 51 odsto fabrike

Do sada nije uopšte rađena procjena imovine brendova starog DKP-a, koji preuzima Novi duvanski. Vlada sada u Novom duvanskom ima 70 odsto, a Opština 30 odsto zbog lokacije na Tuškom putu koju je ustupila za izgradnju fabrike cigareta.

Montenegro duvan komerc ponudio je dokapitalizaciju Novog duvanskog kombinata u iznosu od 8,04 miliona eura, bez kupovine državnih akcija, a novu fabriku cigareta to preduzeće bi trebalo da izgradi u roku od 12 do 15 mjeseci.

Četvtim tenderom bio je ponuđen na prodaju kapital vrijedan ukupno 7.669.611 eura. To znači da će, ukoliko Mojkovčani ispune investicioni program kroz dokapitalizaciju, biti vlasnici 51,17 odsto, dok će ukupan dio Vlade i Opštine biti sveden na 48,83 odsto.

Saopšteno je da bi investitor trebalo da obezbijedi proizvodni prostor od 7.000 kvadrata za pripremu i proizvodnju cigareta u prvoj i drugoj fazi, kupi dvije nove linije za pripremu i proizvodnju cigareta.

Novi vlasnik treba da preuzme sve radnike DKP-a koji žele da pređu u novu fabriku

Prema podacima iz Centralnog registra osnivač Montenegro duvan comerca je Željko Bulatović, a izvršni direktor i ovlašćeno lice Dragomir Begović. Ova firma je povezana sa preduzećem Montenegro Tobacco Company (MTC) u okviru kojeg radi fabrika cigareta Tara u Mojkovcu.

Montenegro duvan comerc prekršio je Zakon o duvanu 10. septembra 2014, potvrđeno je “Vijestima” ranije iz Agencije za duvan. Oni su tada prodali cigarete rožajskoj firmi "Stupa company", koja nije imala odobrenje za promet na malo duvanskim proizvodima.

Tužilaštvo je tokom trogodišnje istrage provjeravalo da li MTC u fabrici duvana u Mojkovcu proizvodi lažne marke brendiranih cigareta, koje su namijenjene za šverc. Sredinom septembra 2014. iz te kompanije saopštili su da su nakon trogodišnje istrage o poslovanju firme oslobođeni svih optužbi.

Radnici traže da odmah imaju kolektivni ugovor

“Na nivou DKP-a u stečaju postoji saglasnost da se prije privatizacije mora uplatiti osiguranje, povezati zaostali radni staž i obezbijediti novac za otpremnine prekobrojnih. Oni koji ostanu moraju imati potpisan kolektivni ugovor koji se odnosi na radne uslove i sve ostalo što je u interesu zaposlenih”, saopštio je “Vijestima” predsjednik Novog sindikata DKP-a Željko Vujadinović.

On smatra da je privatizacija u ovom trenutku najbolje rješenje za državnu duvansku industriju.

Mojkovačni nude da kroz dvije faze zaposle 86 radnika, od čega će u početku biti stalno zaposleno svega 50 od oko 170 koliko ih je sada angažovano u starom DKP-u.

Bonus video: