Zakon o radu mijenjaju po volji poslodavaca

Vlada nije planirala da mijenja zakon prije 2017. ali su to tražili poslodavci
7 komentar(a)
protest radnika, Foto: Savo Prelević
protest radnika, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 12.03.2015. 18:36h

Iako Vlada nije namjeravala da mijenja zakon o radu do kraja 2017, što je i zvanično saopšteno početkom godine iz Ministarstva rada, nakon pritiska pet udruženja poslodavaca promijenila je mišljenje i nacrt novog zakona biće urađen do kraja marta.

Američka privredna komora (APK), Unija poslodavaca (UPCG) Savjet stranih investitora, Montenegro biznis alijansa (MBA) i Privredna komora (PKCG) traže da Vlada preispita sedam rješenja u postojećem zakonu.

To su pojednostavljenje utvrđivanja povrede radne obaveze, omogućavanje jednostavnijeg okončanja radnog odnosa na inicijativu poslodavca, uklanjanje ograničenja o trajanju ugovora na određeno, preciznije definisanje pojma zarade, vremensko organičenje zastarjelosti novčanih potraživanja radnika, jednostavnije određivanje i korišćenje godišnjeg odmora, kao i da se otkazni rok u slučaju tehničko-tehnoloških i restrukturalnih promjena prilagodi razlozima zbog kojih prestaje radni odnos.

Jednostavno poslodavci traže da mogu jednostavno, brzo i jeftino da otpuste radnika. Ovi predlozi bi zaposlenima značajno smanjili sadašnji obim prava. Premijer Milo Đukanović je prošle sedmice na sastanku sa predstavnicima APK izjavio da će Vlada najkasnije u narednih mjesec i po predložiti nacrt novih rješenja ZOR-a.

Opozicija i Unija sindikata smatraju da je Đukanović odlučio da o važnom zakonu najmanje pita radnike i da se svrstao na stranu kapitala.

"Predsjednik Vlade se krajnje nekorektno direktno svrstao na nadmoćniju stranu svijeta kapitala, a o najavljenim izmjenama ZOR -a sa USS-om nije bilo konsultacija. Aktuelni ZOR je na strani poslodavaca i nijesu tačne tvrdnje da nije fleksibilan i da stvara biznis barijere”, stav je Unije slobodnih sindikata (USS).

Unija je ocijenila da zahtjevom da se vrate rješenja iz 2008. godine strani investitri žele da pretvore radnike u najamnu snagu. Član skupštinskog odbora za rad Srđan Perić (Pozitivna) ocijenio je za "Vijesti" da je Đukanović riješio da o ZOR-u namjanje pita radnike i da neoliberalni koncept po kome se uvijek "udvarate" krupnom kapitalu ne daje rezultate.

Srđan Perić

"Pod pritiskom 'strateških partnera' otpuštali smo radnike, opteretili Fond PIO i plaćali njihove dugove. Obespravljivanje već u značajnoj mjeri obespravljenih radnika neće privući investicije koje su potrebne Crnoj Gori, već bi to mnogo prije učinile jednostavne i efikasne procedure”, kazao je Perić.

Dodaje da nije sporno da se investitorima omogući bolji ambijent, ali nikako ne smije prva poruka biti to da smo spremni da umanjimo prava radnika. Ocjenjuje da se ZOR mora mijenjati kroz socijalni dijalog u kojem svaka strana mora biti spremna na ustupke.

Predsjednik odbora za rad Zoran Jelić (DPS) "Vijestima" je kazao da su izmjene ZOR-a opravdane jer postojeći pokazuje nedostatke.

Zoran Jelić

"Nacrt će se razmatrati na Socijalnom savjetu gdje će se kroz dijalog doći do predloga. Ako nešto ne funkcioniše u praksi što prije treba donijeti rješenja koja će otkloniti nedostatke”, kazao je Jelić.

On smatra da Vlada ne pravi ustupke poslodavcima. Podsjetio je da je u Izvještaju o napretku EK za prošlu godinu konstatovano da crnogorsko tržište rada nije fleksibilno kako je to dato evropskim direktivama.

SSCG: Čekamo da vidimo šta će predložiti u nacrtu

U Savezu sindikata nijesu mogli da preciziraju da li je dobro da se ZOR mijenja u ovoj godini. Izvršni sekretar Saveza sindikata Vidak Đuranović kazao je da ih niko nije kontaktirao u vezi sa izmjenama, te da čekaju da se p re d loži nacrt i da će sigurno imati neke svoje predloge.

Vidak Đuranović

"Čekamo nacrt i ne znamo šta se mijenja. Poslodavci imaju pravo da traže da se mijenja rješenje i jasno je da oni štite svoj kapital, a mi smo tu da štitimo prava radnika“, kazao je Đuranović.

Unija poslodavaca prijatno iznenađena najavom

U Uniji poslodavaca “Vijestima” su rekli da su “prijatno iznenađeni” najavom Đukanovića da će se mijenjati Zakon o radu, kao i da su na sjednicama Socijalnog savjeta više puta inicirali da taj akt treba mijenjati.

"Kao zvaničan reprezent poslodavaca u socijalnom dijalogu sa Vladom i sindikatom jasno je da ćemo imati predstavnike u radnoj grupi koja će raditi izmjene. Očekujemo otvoren dijalog kao bi pregovori dali najbolja rješenja za jačanje privrednih aktivnosti, zaštitu zaposlenih i obezbjeđenje budžetskih sredstava", rekli su u UPCG.

Ministarstvo zove sve da šalju predloge

Ministarstvo rada i socijalnog staranja kojim rukovodi ministar Predrag Bošković "Vijestima" nije dalo jasan odgovor na pitanje zašto se mijenja ZOR u ovoj godini, iako su sredinom januara zvanično saopštili da izmjena neće biti do četvrtog kvartala 2017. godine.

"Do kraja marta 2015. godine sačinićemo radnu verziju ZOR-a s obzirom na to da je programom rada ministarstva u ovoj godini akcenat stavljen na rješavanje spornih pitanja iz rada i tržišta rada. Radna verzija uključiće inicijative svih socijalnih partnera koje su posljedica problema u primjeni postojećeg ZOR i biće osnova za vođenje pregovora sa svim socijalnim partnerima”, rekli su u Ministarstvu.

Dodali su da im je cilj da naprave ZOR koji će podsticati razvoj ekonomske aktivnosti i maksimalno štititi prava radnika. U programu rada Vlade za ovu godinu nema izmjena zakona o radu. Šef Vladinog biroa Srđan Kusovac je objasnio da Vlada može utvrditi predloge propisa i van programa.

Bonus video: